Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.Lj.

06. 02. 2024. 12:49 >> 12:49

77 ODSTO VIŠE POSJETA

Raste interesovanje turista iz baltičkih zemalja za Crnu Goru

Tokom prvih sedam mjeseci 2023. godine Crnu Goru posjetilo 20.285 turista iz Letonije, Litvanije i Estonije, što predstavlja povećanje od 77 odsto u odnosu na 2022. godinu, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Zbog rasta interesovanja za ponudu Crne Gore sa baltičkih tržišta, kompanija "Air Baltic" će nastaviti sa letovima od 1. maja do 29. oktobra, dva puta sedmično na relaciji Riga-Tivat.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG), predstavila je turističku ponudu destinacije na sajmu turizma "Balttour" u Rigi, u periodu od 2-4. februara 2024. godine.

“Ovaj sajam je od velikog značaja za predstavljanje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije na tržištu Letonije, Litvanije i Estonije, jer okupi oko 900 izlagača iz 30 svjetskih destinacija, 5.000 profesionalaca iz oblasti turizma iz baltičkih zemalja, a sajam posjeti preko 30.000 posjetilaca”, saopštili su iz NTO.

Veliko interesovanje za Crnu Goru, kako kažu,  potvrđuje i statistika.

“Tokom prvih sedam mjeseci 2023. godine Crnu Goru posjetilo 20.285 turista iz Letonije, Litvanije i Estonije, što predstavlja povećanje od 77 odsto u odnosu na 2022. godinu. Ovi turisti su ostvarili 111.787 noćenja, što je porast od 76% u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u saopštenju.  

Kada je u pitanju kolektivni smještaj za prvih jedanaest mjeseci 2023.godine, zabilježeno je 26.996 turista, što je povećanje od 103% u odnosu na 2022. godinu.

Poslovni sastanci i B2B događaj koji je organizovan u sklopu prvog dana sajma je okupio rekordno veliki broj turoperatora i privrednika iz baltičkih zemalja.

“Ovo je bila prilika za umrežavanje, kao i predstavljanje novina kada je u pitanju crnogorska turistička ponuda”, navodi se u saopštenju.  

Počasna konzulka Crne Gore u Letoniji, Helena Ruduša, prisustvovala je B2B događaju i poručila da se uvjerila da vlada izuzetno veliko interesovanje za Crnu Goru.

“Posjetioci su bli oduševljeni mogućnošću da probaju hranu i piće crnogorske kuhinje, koje je obezbijedila kompanija „Plantaže“, kao i da osvoje neke od vrijednih nagrada, za koje su se pobrinuli Budvanska rivijera, Portonovi i turistička agencija “Gold Travel“, kao i NTO CG”, kazali su iz Nacionalne turističke organizacije.

Turistička organizacija Herceg Novi prvi put je nastupala na ovom sajmu i zadovoljni su posjetom i interesovanjem za taj grad.

“Posjetiocima smo predstavili našu sveobuhvatnu ponudu, ljetnjeg i zimskog turizma, prednosti koje naš grad nudi, kao i nezaobilazne kulturne i istorijske atrakcije i manifestacije koje krase naš grad. Zemlje Baltika su definitivno u našem fokusu kao značajno emitivno tržište, ostvarili smo dobre kontakte tokom sajma i očekujemo da ćemo u narednom periodu vidjeti rezultate naše posjete kroz veći broj turista sa ovog tržišta”, rekao je menadžer za emitivna tržišta u TO Herceg Novi Miloš Kovačević.

Baltičke zemlje su redovnim letovima povezane sa našom zemljom kažu iz NTO, i to u velikoj mjeri utiče na odluku turista da odmor provedu na destinaciji.

“Kao i prošle, i ove godine smo se predstavili na sajmu u Rigi. Evidentno je da je Baltik veoma interesantan za nas i postaje strateško područje koje šalje sve veći broj turista”, kazao je suvlasnik agencije Gold Travel Enisa Cikotić.

Ove godine su na sastancima primijetili da je interesovanje značajno veće.

“Mnogo bolje poznaju ponudu Crne Gore i postoje upiti za povećanje broja letova kompanije “Air Baltic” prema našoj zemlji. Javilo nam se nekoliko agencija zainteresovanih za dugoročna partnerstva, te vjerujem da ćemo i dalje raditi na razvoju ovog tržišta i dovođenju sve većeg broja turista iz Letonije, Litvanije i Estonije u Crnu Goru”, riječi su Cikotića.

Interesovanje za dolazak u Crnu Goru bilo je evidentno po gužvi na štandu Crne Gore,kažu iz NTO, a i turistički radnici su potvrdili da su ove godine rezervacije počele već u januaru.

“Posjetila sam vašu zemlju i svima je preporučujem. Već pravimo rezervacije za ljetnju sezonu i svima naglasim da ne propuste da obiđu Boku i Budvu. Ja ću sigurno opet posjetiti Crnu Goru!”, istakla je Liene Karklina, predstavnica turističke agencije “Orhideja” i potvrdila da je na Baltiku, Crna Gora sve traženija destinacija za odmor.

Porast interesovanja za destinaciju, dijelom je rezultat dobrih iskustava koje su prenijeli predstavnici medija i turistički radnici koje je NTO CG ugostio tokom studijske posjete.

 “Crna Gora je predivno mjesto, sa netaknutom prirodom i sjajnim lokacijama. Kada smo prošle godine posjetili vašu zemlju, između ostalog smo imali sreću da prisustvujemo jednom karnevalu u Budvi, da vidimo nestvarni kanjon Tare i uživamo u raftingu i prelijepim predjelima. Ipak, moram naglasiti da koliko god su lokacije bile divne, gostoljubivost je ono što najviše pamtimo”, utisci su Dace Pumpure i Inite Sveide, predstavnica turoperatora iz turističke agencije “AP SAULI” koje su sa iskrenim divljenjem govorile o utiscima o Crnoj Gori i preporučivale je posjetiocima sajma.

Osim NTO CG, ponudu su predstavile hotelske grupe "Budvanska rivijera" i "Montenegro Stars", te turističke agencije "Gold", "New Port" i "Prometheus", kao i lokalna turistička organizacija Herceg Novog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније