Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ M.M.Lj. ]

27. 07. 2022. 09:20 >> 09:18
2

VUJOVIĆ

U Tivtu, Kolašinu i Žabljaku više turista nego rekordne 2019. godine

Turistički poslenici na sjeveru posebno su zadovoljni turističkom sezonom, kazala je Milena Vujović iz Nacionalne turističke Crne Gore. Žabljak i Kolašin bilježe veći broj turista u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Veći broj turista bilježi i Tivat, a kada je riječ o sezoni u cijeloj zemlji, istakla je da je zabilježen rast od 63 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 96 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Kako je kazala Vujović, u Crnoj Gori je prošlog petka, 22. jula boravilo 143 hiljade turista što je nešto više u odnosu na orethodnu godinu i 84 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
”Od početka godine bilježimo značajan rast broja gostiju. Tako od početka maja do 22. jula u prosjeku bilježimo rast od 63 odsto u odnosu na prethodnu godinu i  ostvarenje od 96 odsto u odnosu na 2019. godinu. To nam govori da je predsezona bila uspješna i da je sezona dobra”, istakla je Vujović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Kada je riječ o hotelskom smještaju, prema njenim riječima, bilježi se ogroman rast broja turista.

“Tako sada u crnogorskim hotelima odmara 38 hiljada turista, što je šest odsto više u odnosu na 2019. godinu”, istakla je ona.

Vujović je kazala da skoro sve opštine bilježe rast gostiju u odnosu na prethodnu godinu.

“Neke čak bilježe rast u odnosu na 2019. godinu. To su opštine Tivat, Žabljak i Kolašin”, kazala je ona.

Istakla je da ih posebno raduje što je sjever tako posjećen.

Za sada je prihodovano milion i 400 hiljada eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na prethodnu godine. Smatra da je ove godine manje neprijavljenih gostiju.

“Prema podacima CBCG, za sada je prihodovano oko 45 miliona eura što je rast od 86 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 96 odsto u odnosu na 2019”, kazala je ona.

Istakla je da čekaju zvanične podatke Monstata na osnovu kojih će imati uvid u pravo stanje.

“Budva je u jednoj sedmici bilježila pad od 22 odsto. Ona je u jednom trenutku bila i najposjećenija. Trenutno je na drugom mjestu nakon Ulcinja”, kazala je ona.

Istakla je da je saglasna s mišljenjem predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragana Krapovića koji je juče kazao da sezona nije na nivou prethodne godine, ali nije ni loša, te da je promjenametodologije za praćenje broja turista lokalne Turističke organizacije uslovila da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan.

“Saglasna sam sa tim mišljenjem. Promijenjena je metodologija i to je uslovilo da izgleda da je zabilježen pad broja turista”, objasnila je ona.

Struktura gostiju je, kako je kazala, znatno izmijenjena.

“Pored turista iz regiona, najveći broj turista je iz Velike Britanije, francuske, Njemačke. Imamo izuzetanbroj turista iz Izraela, što je važno za Crnu Goru”, rekla je ona.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније