Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

31. 01. 2021. 15:45 >> 16:59
2

GRIT IZ BIJELE

Opasni otpad čeka na izvoz

Projekat uklanjanja grita iz Bijele zapao je u velike teškoće. Dok u bivšem Brodogradilištu na izvoz čeka velika količina pripremljenog opasnog otpada za koji se ne može naći deponija, otvara se istraga da li je radioaktivan teret koji je francuska kompanija Valgo, uz saglasnost crnogorskih institucija izvezla u Ukrajinu. Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kažu da nijesu izdali takvu dozvolu.

Za uklanjanje grita iz Bijele očigledno nijesu dovoljni novac, projekat koji garantuje Svjetska Banka, ni čvrsta namjera države da se sanira jedna od crnih ekoloških tačaka. Nakon što je francuska kompanija Valgo angažovana u ovom poslu, skoro godinu i po bezuspješno pokušava da nađe destinaciju za izvoz preostalih 60,5 hiljada tona opasnog otpada. Ovih dana je objelodanjen skandal da su umjesto bezopasnog, za Ukrajinu u decembru 2019. poslali brod sa toksičnim otpadom. Sporni teret od 4.000 tona potiče iz tivatskog Porto Montenegra. Nakon što je grit transportovan iz Bijele, izvezen je uz sve potrebne dozvole i nalaze da je bezopasan. 

"Budući da se ova vrsta otpada nalazi na ,,žutoj listi”, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je proslijedila obavještenje o planiranom izvozu nadležnom organu Ukrajine. Agencija nije nadležna za karakterizaciju i klasifikaciju otpada, već je to Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore", saopšteno je iz Agencije.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je, kako tvrde, po saznanju o mogućoj povezanosti kompanie Valgo s nezakonitim postupanjima u drugoj državi, još u decembru 2019. godine, obavijestila Svjetsku banku o tome i ukazala da ukoliko se utvrdi odgovornost kompanije Valgo u predmetnom pitanju, to se može izuzetno negativno odraziti na projekat remedijacije u Bijeloj, budući da Ugovor s izvođačem radova predviđa mogućnost momentalnog raskida, ukoliko se utvrdi nezakonito postupanje od strane izvođača radova.

Nevenka Macan, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније