Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

12. 10. 2024. 12:02 >> 12:02
1
Čitaj mi:

REAGOVANJE "MM SYSTEM"

"Za materijal iz Bijele imamo sve dozvole, radimo isključivo sa neopasnim otpadom"

Menadžment firme "MM System" saopštio je da radi samo i isključivo sa neopasnim otpadom jer nemaju, niti su, kako kažu, ikada tražili od crnogorskih institucija dozvolu za rukovanje, obradu ili bilo kakav dodir sa opasnim materijama, materijalima i sirovinama. Oni su reagovali povodom, kako navode, negativne kampanje koja se vodi protiv njih u vezi sa materijalom, kolokvijalno nazvanim "grit", u nikšićkim naseljima Straševina i Kličevo.


U reagovanju medijima kazali su da je početkom avgusta u medijima je otpočela negativna kampanja usmjerena protiv njih, zasnovana na neistinama i poluistinama, koja je za cilj imala diskreditaciju poslovanja i cjelokupnog dosadašnjeg rada.

"Ono što, prvenstveno, želimo da razjasnimo kako se to ubuduće više nikada ne bi dovodilo u pitanje: mi radimo samo i isključivo sa neopasnim otpadom jer nemamo, niti smo ikada tražili - kao što nikad ni ne planiramo - od crnogorskih institucija nadležnih za ovu tematiku dozvolu za rukovanje, obradu ili bilo kakav dodir sa opasnim materijama, materijalima i sirovinama", kaali su iz MM Sistema.

Poručuju da kao građani Crne Gore koji vole i poštuju ovu državu, institucije i propise izvršavaju sve svoje obaveze, čemu svjedoči, kako su naveli, uspješno poslovanje koje traje skoro pa punih 12 godina.

"Druga stvar koju želimo demistifikovati: sav neopasni otpad koji prerađujemo miješanjem sa frakcijama, pretvaramo u materijal pogodan za nasipanje puteva, izradu asfalta, betona i nanošenje pokrivnog sloja na deponijama", navodi se u saopštenju.

Treća stvar, kako kažu, jeste i da od prvog dana otkako su preuzeli materijal/sirovinu iz brodogradilišta "Bijela", za njegovu preradu i odlaganje posjeduju sve potrebne analize i dozvole, izdate od relevantnih institucija ove države za ovu sferu djelatnosti.

"Odnosno, u ovom slučaju - Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencije za zaštitu životne sredine. One su, kao i svaki drugi papir/dozvola/izvještaj, crno na bijelo, dostupne i daćemo ih na uvid svima koji to, u javnom interesu i stvarnoj brizi za životnu sredinu i zdravlje građana, zatraže", navode iz kompanije.

Ističu da su sve aktivnosti koje su sproveli u naseljima, sprovedene su potpuno transparentno, tokom regularnog radnog vremena i po dnevnom svjetlu.

"A ne, kako neki zaista zlonamjerno i nama potpuno neshvatljivo tvrde, u tajnosti ili po mraku. U krajnjem, suština je: Zbog čega bi se krio neko ko daje sve od sebe da posluje regularno, nastojeći da istinski ispoštuje zakone, pravila i procedure koje propisuje država?", kažu iz MM Sistema.

Objavili su i da ni jedan jedini pedalj tuđe imovine nije nasut.

"Naprotiv! Ovaj, poslije prerade, u potpunosti bezopasni materijal - nakon sastanka koji smo imali sa predsjednikom SO Nikšić, Nemanjom Vukovićem, od 15. septembra ove godine prevozi se na lokaciju podgoričke deponije "Livade" koja, po "default-u", posjeduje sve potrebne dozvole za skladištenje svake vrste otpada, uključujući i ovog našeg upotrjebljivog materijala koji, između ostalog, služi i koristi se za nasipanje pokrivnog sloja na deponijama", navodi se u saopštenju.

Ističu da se radovi odvijaju u skladu sa vremenskim uslovima i uz odobrenje mještana koji, uprkos tome što nisu vlasnici, govore da predmetno zemljište pripada njima, a koji su nam, kada smo otpočeli radove u ova dva naselja, čestitali dočekujući nas i više nego srdačno.

"Na kraju, a sve u želji da Crna Gora zaista bude ekološka država u kojoj njeni građani uživaju sve benefite zdrave životne sredine, za sve što smo u ovom reagovanju saopštili - stojimo na raspolaganju i da potvrdimo dokumentacijom i jasnim i nedvosmislenim argumentima kako u sredstvima javnog informisanja, tako i pred svim nadležnim državnim i lokalnim institicijama", kazalui su iz kompanije.

Podsjećaju da je firma "MM System" osnovana 12. novembra 2012. godine u Nikšiću. Jedna od djelatnosti kojima se, između ostalog, bavimo jeste i prerada neopasnog otpada u koristan i upotrebljiv materijal.

"Otpad se danas sve više prepoznaje kao resurs, iz razloga što to i zaista jeste, naročito u Evropskoj uniji (EU), zajednici uređenih država kojoj stremimo, a gdje prerada i ponovna upotreba sirovina igra ključnu ulogu u održivom razvoju i očuvanju prirodnih resursa i životne sredine.
U zemljama koje su Ustavom definisane kao ekološke, poput naše države Crne Gore, odgovorno upravljanje otpadom mora biti prioritet kako za pojedince i institucije, tako i za nas privredne subjekte - zato što prerada i ponovno stavljanje u opticaj sirovina koje čovjek svojim djelovanjem/aktivnošću svakako proizvodi - ne samo da smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu, već doprinosi i
pospješivanju cirkularne ekonomije i ravnomjernog, održivog razvoja", navodi se u saopštenju i zaključuju:

"Na to nas, sve obavezuje i odrednica "ekološka" nije ušla u najveći pravni akt naše države, tj. Ustav, obavezuje Poglavlje 27 koje Crna Gora mora ispuniti kako bi postala punopravna članica najrazvijenih zemalja svijeta - EU."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније