Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

12. 08. 2018. 15:17 >> 15:01

PIVSKA PLANINA

Kišno ljeto smanjilo broj gostiju

Selo Trsa na Pivskoj planini poznato je po vrijednim stočarima. Trsa je danas gotovo nezaobilazna i za turiste. Durmitorski prsten predstavlja važno odredište gostiju koji dolaze iz cijelog svijeta.

Ipak, zbog kišnog ljeta turisti se kraće zadržavaju na Trsi. Od aprila do desetog avgusta bila su samo četiri dana bez kiše, kaže vlasnik Eko sela "Durmitor" Milan Jokanović.

"Ove turističke sezone, skoro upola je manje gostiju na Trsi. Turisti su iz zemalja okruženja ali ih ima i iz Francuske, Njemačke, Poljske, Izraela, Italije, Češke... Sezona bi bila čak i bolja od prošle ali su vremenski uslovi diktirali koliko će se turisti zadržavati. Gosti jednostavno otkažu rezervaciju", kaže Jokanović.

Gostu ima šta da se ponudi. Pored izdašne prirode tu je i nacionalna kuhinja koja privlači strance. Dobar dio namirnica, Jokanović nabavlja kod svojih komšija, poljoprivrednika.

"Dogovorio sam se sa dva domaćinstva Mirković i Jokanović da kod njih kupujem sir, skorup, saljevak, mlijeko, meso, krompir, šargarepu i sve drugo što proizvedu. Njima je to povoljno jer sve prodaju na kućnom pragu i biće bolje kada se izgradi još jedno veliko etno selo u blizini", riječi su Jokanovića.

Etno selo je otvoreno do oktobra. Sezona bi se produžila da su bolji infrastrukturni uslovi. Putevi su asfaltirani ali ih treba održavati.

"Trsa je bezvodan kraj, a kad padne kiša ostanemo bez struje. Prije par dana bio je jak pljusak i selo je ostalo bez elektične energije tri sata", napominje domaćin.

U eko selu Durmitor je trideset pet ležajeva. Grade se četiri apartmana i uskoro će biti blizu devedeset kreveta. U restoranu je dvije stotine mjesta. Jokanović ističe i dobru saradnju sa sa još jednim eko selom na Trsi koje je vlasništvo njegovog rođaka.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније