Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

27. 10. 2024. 11:00 >> 11:00
Čitaj mi:

U Izraelu

Dvije ceremonije za obilježavanje prve godišnjice napada Hamasa

U Izraelu se danas, održavaju dvije zvanične ceremonije povodom prve godišnjice napada, računajući po hebrejskom kalendaru, a u tom napadu palestinski ekstremisti predvođeni Hamasom su upali na južnu izraelsku teritoriju što je izazvalo rat u Pojasu Gaze.

Vojna ceremonija organizovana je na vojnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua i visokih izraelskih lidera za 11 sati po lokalnom vremenu. U 14 sati održaće se druga ceremonija u znak sjećanja civilnih žrtava napada Hamas, prenose izraelski mediji.

Izraelske zastave su spuštene na pola koplja na parlamentu i zvaničnim institucijama u 6.29 sati u vrijeme kada je napad počeo prije više od godinu dana. U tom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi u Izraelu, najviše civila, a više od 250 oteto i odvedeno Gazu.

“Ovaj rat nacije koja želi da bude slobodna na svojoj zemlji ima visoku cijenu. Danas se sjećamo svih onih koji su pali na dan kada je rat izbio i u godini borbe koja je uslijedila”, saopštio je šef izraelske vojske Herci Halevi.

Dvije ceremonije, jedna zvanična i druga koju su organzivale porodice žrtava, održane su godinu dana poslije napada, ali je Vlada izabrala još jedan datum po hebrejskom kalendaru, za sjećanje na 7. oktobrar 2023.

Najmanje 765 vojnika je poginulo u borbama, uključujuči vojnike na sjevernom frontu na granici sa Libanom i u toj susjednoj zemlji gdje izraelska vojska vodi rat od kraja septembra protiv ekstremističkog Hezbolaha,prenosi agencis pres.

Ta proiranska organizacija, počela je da raketira Izrael posle napada na južnu izraelsku teritoriju iz Gaze u znak podrške Hamasu.

U izraelskoj osvetničkoj ofanzivi u Gazi u cilju uništenja Hamasa poginulo je 42.924 Palestinaca, uglavnom civila, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja koje UN smatraju pouzdanim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније