Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

13. 10. 2024. 20:48 >> 20:48

zajedničko saopštenje

Četrdesetak zemalja poziva na zaštitu snaga UN u Libanu

Najmanje 40 zemalja je izrazilo "potpunu" podršku Mirovnoj misiju UN u Libanu (UNIFIL), i pozvalo da se zaštite plavi šljemovi među kojima je pet ranjeno u prethodnih 48 sati.

"Čvrsto osuđujemo posljednje napade na pripadnike mirovnih snaga. Takvo djelovanje treba odmah da se prekine i da bude na odgovarajući način istraženo", napisale su 34 zemlje čiji vojnici su dio tih UN snaga, prema pismu koje je misija Poljske pri UN objavila juče na mreži Iks.

"Pozivamo sve strane u sukobu da poštuju prisustvo UNIFIL-a, što znači da garantuju bezbjednost svih njenih zaposlenih, sve vrijeme", dodale su ove 34 zemlje kojima se pridružilo još šest, među kojima su Njemačka i Indija.

Izrael je u petak oštro kritikovan, tada je UNIFIL optužio njegove trupe da su "više puta" i "namjerno" pucale na položaje mirovnih snaga.

"Smatramo ulogu UNIFIL-a posebno presudnom u svjetlu eskalacije tenzija na Bliskom istoku", dodalo je četrdesetak zemalja u saopštenju.

S evropske strane među potpisnicima su Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i Irska a takođe su potpisnici Nepal i Indonezija čiji mirovnjaci su lakše ranjeni u udaru na bazu UNIFIL-a.

Među potpisnicima su i Kina, Katar i Turska.

UNIFIL je u subotu upozorio na "katastrofalni" regionalni sukob u vrijeme kada se izraelska vojska bori protiv libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, saveznika Irana.

Lideri SAD, Francuske, Italije, Španije i Šri Lanke osudili su izraelske napade na mirovne snage UN-a u Libanu.

UNIFIL optužuje izraelske trupe za ponovljene i namjerne pucnje na njene položaje u kojima je ranjeno pet mirovnjaka u dva dana.

UNIFIL je stvoren da nadgleda povlačenje izraelskih vojnika iz južnog Libana nakon izraelske invazije 1978. UN su proširile svoju misiju nakon rata između Izraela i Hezbolaha 2006.

U Libanu je trenutno više od 10.000 pripadnika mirovnih snaga iz oko 50 zemalja. Najveće kontingente u UNIFIL-u imaju Indonezija, Indija, Gana, Italija i Nepal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније