Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

09. 10. 2024. 14:51 >> 14:52
Čitaj mi:

PODACI IRC-A

U Gazi 51.000 djece bez pratnje, ili odvojeno od roditelja

Dobrotvorna organizacija Međunarodni komitet spasa (IRC) upozorila je danas da se pretpostavlja da bi oko 51.000 djece u Gazi moglo da bude bez pratnje ili odvojeno od roditelja.

U izvještaju u kome se detaljno opisuje razarajući uticaj koji je rat u Gazi imao na djecu na toj teritoriji navodi se da je zvanično oko 17.000 djece bez pratnje ili odvojeno od roditelja i staratelja, ali da je procjena IRC da je taj broj bar tri puta veći, do 51.000, prenosi Gardijan.

Česte izraelske naredbe za evakuaciju, pritvori i napadi doprinijeli su da se više porodica razdvoji u Gazi u posljednjih nekoliko mjeseci, dok su neka djeca pronađena da žive sama u bolnicama.

Djeca bez pratnje suočavaju se sa visokim rizicima dječjeg rada, eksploatacije, zanemarivanja, gladovanja i dugoročnih uticaja na mentalno zdravlje, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Timovi Međunarodnog komiteta spasa u Gazi su primetili povećane stope teške i akutne pothranjenosti kod djece mlađe od pet godina, dok su mnoga djeca propustila školu zbog kolapsa obrazovnog sistema i razaranja školskih zgrada u izraelskom bombardovanju.

Direktor IRC-a za okupiranu palestinsku teritoriju ocijenio je da djeca snose najveći teret rata i da je jasno da će bez neposrednog i trajnog prekida vatre na vidiku, dugoročni uticaji postati samo veći, a da produženi toksični stres od nasilja i raseljenja može dovesti do dugoročnih zdravstvenih izazova za djecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније