Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

01. 10. 2024. 09:27 >> 09:27
Čitaj mi:

PRVO OBRAĆANJE U STRAZBURU

Asanž: Pušten sam iz zatvora, jer sam priznao da sam se bavio novinarstvom

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je danas tokom obraćanja pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava u Strazburu, da je pušten iz zatvora, ne zato što je pravni sistem funkcionisao, već samo zato što je "priznao krivicu za novinarstvo".

Ovo je Asanžovo prvo javno obraćanje od kada je pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji. Govoreći u Komitetu Savjeta Evrope za pravna pitanja i ljudska prava u svom prvom javnom nastupu otkako je oslobođen u junu, Asanž je istakao da je vlada Sjedinjenih Američkih Država „insistirala“ na tome da pristane da ne podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Osnivač Vikiliksa kritikovao je SAD zbog „kriminalizacije“ novinarstva i tvrdio da nikada ne bi bio pušten da aktivisti, zvaničnici i mnogi drugi nisu protestovali i govorili u njegovo ime. “Biti ovde pred predstavnicima 46 zemalja i sedam stotina miliona ljudi je izazov...

Iskustvo dugogodišnje izolacije u maloj ćeliji je teško opisati… Izolacija je uzela svoj danak...Prošao sam dug put u bukvalnom i u prenesnom značenju da bih danas pred vama govorio”, rekao je na početku svog obraćanja Asanž.

On je u kazao da je danas slobodan ne zato što je sistem radio već zato što je "priznao krivicu" da je radio novinarski posao.

“Priznao sam da sam tražio informacije od izvora, da sam dobio informacije i da sam onda javnost inforimisao šta sam dobio kako informaciju. Ništa drugo nisam priznao”, rekao je Asanž.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније