Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

26. 09. 2024. 22:45 >> 22:41
Čitaj mi:

Sud u Hong Kongu osudio dvojicu novinara na zatvorske kazne

Sud u Hong Kongu izrekao je danas bivšem glavnom uredniku sajta Stend Njuz Čung Pui-kuena kaznu zatvora u trajanju od 21 mjesec.

Pui-kuen i bivši vršilac dužnosti glavnog urednika Patrik Lam prvi su novinari osuđeni po zakonu o pobuni otkako se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

Čung je osuđen na 21 mjesec, ali se očekuje da će ostati u zatvoru oko 10 mjeseci s obzirom na vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Lam je takođe osuđen, ali je pušten na slobodu.

Internet portal bio je jedan od posljednjih u Hong Kongu koji se usudio da kritikuje vlast nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019.

Njegovo zatvaranje u decembru 2021. uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon gašenja prodemokratskih novina Epl dejli, čiji se osnivač Džimi Laj u zatvoru bori protiv optužbi za zavjeru prema zakonu o nacionalnoj bezbjednosti koji je nametnuo Peking 2020. godine.

Sud je prošlog mjeseca proglasio Čunga i Lama krivim za zavjeru oko objavljivanja i reprodukcije "buntovnih materijala".

Sudija Kvok Vaj-kin počeo je ročište za izricanje kazne danas sa dva sata zakašnjenja.

Advokat novinara Odri Eu zatražila je blažu kaznu, rekavši da je Lamu dijagnostikovana retka bolest i da je zabrinuta da mu bolnica koja vodi njegov slučaj neće pomoći da se liječi ako ponovo bude poslat u zatvor.

Ona je tvrdila da oni ne bi trebalo da budu osuđeni na kaznu zatvora, rekavši da je njihov slučaj drugačiji jer su oni novinari čija je dužnost da izvještavaju o stavovima različitih ljudi.

Optuženi su bili u pritvoru skoro godinu dana nakon hapšenja prije nego što su pušteni uz kauciju krajem 2022. godine.

Kvok je u svojoj presudi odbacio argument odbrane da su novinari nenamjerno prekršili zakon i optužio ih da su stali na stranu demonstranata.

Pošto je Stand Njuz imao mnogo čitalaca, buntovni članci su naneli ozbiljnu štetu vladama Pekinga i Hong Konga, dodao je Kvok.

"Optuženi se nisu bavili pravim medijskim radom, već su učestvovali u takozvanom otporu u to vrijeme", rekao je on.

Eu je rekla sudu da dotični članci predstavljaju samo mali dio onoga što je Stand Njuz objavljivao.

Okrivljeni su u svojim pismima za ublažavanje kazne istakli i svoju novinarsku misiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније