Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina ]

26. 09. 2024. 18:36 >> 20:38

SAD

Gradonačelnik Njujorka optužen zbog korupcije i prevare

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa zbog prevare i korupcije.

Kako prenosi BBC, optužnica na 57 stranica okrivljuje Adamsa u pet tačaka, uključujući primanje mita, zavjeru da se izvrši prevara, podmićivanje i traženje ilegalnih stranih donacija za svoju kampanju.

Optužnica je objavljena nakon što je američki Federalni istražni biro danas izvršio raciju Adamsove rezidencije u Njujorku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gradonačelnik i drugi najviši gradski zvaničnici bili su pod pojačanim nadzorom u sklopu višestrukih federalnih istraga o korupciji.

Adams je bivši policajac koji je prilikom dolaska na funkciju prije tri godine obećao da će obuzdati kriminal u Njujorku.

U optužnici se navodi da je Adams primao više od 25 hiljade USD godišnje od inostranih državljana, da je besplatno letio biznis klasom u Francusku i Tursku i boravio na luksuznim lokacijama u inostranstvu.

Američki tužioci saopštili su da su turski zvaničnici tražili od Adamsa da im se oduži tako što će obezbijediti da nova zgrada konzulata Turske u Njujorku bude spremna za posjetu turskog predsjednika iako u njoj nije izvršena protivpožarna inspekcija.

Naveli su da je zvaničniku vatrogasne službe rečeno je da će izgubiti posao ako ne odobri zgradu konzulata.

„Adams je intervenisao i zgrada je otvorena“, navodi se u optužnici.

Tužioci navode da je Adams 2021. i 2022. od turskih zvaničnika primio mito kroz besplatne i veoma snižene pogodnosti putovanja.

U optužnici se navodi da je usljed toga Adams bio pod uticajem u vezi sa lokalnim propisima u vezi sa Turskom kućom, zgradom od 36 spratova koja trenutno služi kao sedište raznih turskih diplomatskih misija, uključujući konzulat.

Vatrogasni zvaničnici ranije su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u sistemima zgrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније