Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

25. 09. 2024. 10:07 >> 10:07
Čitaj mi:

Šikorski

Poljski ministar tvrdi da Rusija prema ukrajinskoj djeci postupa kao nekada nacisti

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski optužio je u Ujedinjenim nacijama (UN) Rusiju da ukrajinskoj djeci radi isto što i nacisti koji su djecu iz Poljske i Sovjetskog saveza odvlačili u Njemačku kako bi ih germanizovala i da bi postala plavooka, plavokosa arijevska, rasno poželjna djeca.

"Čime se to što radite otetoj ukrajinskoj djeci razlikuje od toga šta su njemački nacisti uradili vašoj i našoj djeci?", obratio se Šikorski na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini, ruskom predstavniku Vasiliju Nebenzji.

Šef poljske diplomatije podsjetio je da je otimanje i indoktrinacija djece druge države, naroda ili grupa, po međunarodnom pravu, ratni zločin genocida.

"Stalne članice Savjeta bezbjednosti trebalo bi da budu čuvari mira, a ne otimači djece. To je sramota Rusije koja nikada neće biti oproštena ni zaboravljena", rekao je Šikorski.

Nebenzja je izašao iz sale kada je poljski ministar (odgovarajući na tvrdnje ruskog ambasadora da je ukrajinski režim nacistički) pokazao fotografiju njemačko-sovjetske trijumfalne zajedničke parade pošto su na početku Drugog svjetskog rata, Njemačka od 1. septembra a SSSR od 17. septembra 1939, te dvije zemlje okupirale i rasparčale Poljsku.

"Amabasador Nebenzja i ruski propagandisti rado demokratski izabranu vladu Ukrajine nazivaju nacistima. U Poljskoj živim tri kilometra od Potulica gdje je bio bivši nacistički logor za selekciju u vrijeme Drugog svjetskog rata. Tamo su bile zatvorene hiljade djece iz Poljske i Sovjetskog Saveza iz okoline Smolenska i Vitebska. 800 ih je umrlo a hiljade su prevezene na zapad da budu germanizovana, arijevska djeca, rasno poželjna", rekao je Šikorski.

Poljski ministar je, kao odgovor na tvrdnju ruskog ambasadora da Rusija u Ukrajini ne ubija civile, pokazao fotografiju stambene zgrade u Lavovu, na zapadu Ukrajine, koju je srušila ruska raketa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније