Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J.

18. 09. 2024. 13:31 >> 13:31

ambasada palestine

Članice UN-a da glasaju za Nacrt rezolucije kojom se traži okončanje izraelske okupacije

Država Palestina apeluje na sve zemlje članice UN-a da glasaju u ovom važnom trenutku za Nacrt rezolucije u skladu s međunarodnim pravom i uvažavajući kolektivnu odgovornost međunarodne zajednice prema pravima palestinskog naroda i podršci pravdi i miru, navode u saopštenju iz ambasade te zemlje u Crnoj Gori.

Stalno predstavništvo Palestine podnijelo je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), nakon što je u maju ova država ostvarila dodatna prava u ovom međunarodnom tijelu, nacrt rezolucije kojim se traži okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija u roku od 12 mjeseci. Kako navode danas se glasa u Gneralnoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se usvajaju zaključci Međunarodnog suda pravde, uključujući modalitete za okončanje izraelske okupacije Palestine.

"U julu je Međunarodni sud pravde izdao istorijsko savjetodavno mišljenje u kojem zaključuje da je izraelska višedecenijska okupacija i aneksija palestinske teritorije nezakonita i da krši najosnovnije principe međunarodnog humanitarnog prava i uskraćuje Palestincima njihova ljudska prava. Međunarodni sud pravde je zaključio da je Izrael u obavezi da okonča svoje nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji što je prije moguće", navode u saopštenju.

Mišljenje Međunarodnog suda pravde, kako navode, zaključuje da sve države imaju „obavezu da ne priznaju kao legalnu situaciju koja proizlazi iz nezakonitog prisustva Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji” i “da ne pružaju pomoć ili doprinose održavanju situacije stvorene ilegalnim prisustvom Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније