Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis/M.L.B.

11. 09. 2024. 07:34 >> 07:34
Čitaj mi:

Evropski sud pravde odlučio

Apple i Google da plate milijarde eura

Evropski sud pravde odlučio je da tehnološki giganti Apple i Google moraju da plate milijarde eura po završetku višegodišnjih odvojenih pravnih sporova sa administracijom u Briselu.

Sud je objavio da Apple mora da plati Irskoj 13 milijardi eura zaostalih poreza, a nekoliko minuta kasnije Google je kažnjen sa 2,4 milijarde eura zbog kršenja propisa o konkurentosti, prenose Nezavisne novine.

Sud je odbacio žalbu Google-a na novčanu kaznu iz 2017. godine, koja je izrečena zbog zloupotrebe dominantne pozicije istoimenog pretraživača interneta favorizovanjem sopstvenog servisa za onlajn kupovinu.

Apple neće biti mnogo pogođen presudom, pošto je kompanija u prošloj godini ostvarila globalnu prodaju od 383 milijarde dolara i neto profit od 97 milijardi dolara.

Komesar EU za tržišnu konkurentnost, Margrete Vestager, pozdravila je presude kao "veliku pobjedu za evropske građane i poresku pravdu" i upozorila da će EU "nastaviti da pritiska" i da će i dalje djelovati protiv zloupotrebe dominacije.

Apple i Google su objavili da su razočarani odlukama.

Irska, u kojoj se nalazi sjedište Apple-a u EU i koja je osporila stav Brisela, saopštila je da će poštovati odluke suda.

Prema proračunima Evropske komisije, Dablin je dozvolio Apple-u da plati poresku stopu od jedan odsto na svoj evropski profit 2003. godine, a potom je poreska stopa pala na 0,005 odsto do 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније