Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

10. 09. 2024. 10:31 >> 10:31

zabrinuti za mentalno zdravlje

Australija planira da zabrani djeci korišćenje društvenih mreža

Australija planira da uvede za djecu starosno ograničenje korišćenje društvenih mreža, zbog zabrinutosti za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, što je izazvalo protivljenje zagovornika digitalnih prava koji upozoravaju da bi ova mjera mogla da dovede do opasne onlajn aktivnosti ispod radara.

Premijer Entoni Albaniz rekao je da će njegova vlada levog centra ispitivati verifikaciju starosti, prije nego što ove godine uvede zakon o minimalnom uzrastu za korišćenje društvenih mreža, prenosi Rojters.

Albaniz nije precizirao koje će to minimalno godište biti, ali je kazao da će biti najvjerovatnije između 14 i 16 godina.

„Želim da vidim djecu bez svojih uređaja, napolju i u bazenima, na teniskim terenima. Želimo da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima, jer znama da društvene mreže izazivaju društvenu štetu“, kazao je Albaniz za ABS.

Usvajanje ovog zakona učiniće Australiju jednom od prvih zemlja na svijetu koje će uvesti starosno ograničenje za korišćenje društvenih mreža.

Prethodni pokušaji, uključujući i EU, propali su zbog žalbi da to ograničava onlajn prava maloljetnicima.

Fejsbuk i Instagram, koji su samoinicijativno uveli minimalno starosno ograničenje na 13 godina, saopštili su da žele da osnaže mlade ljude da imaju koristi od njihovih platformi i opremi roditelje boljim alatima da ih podrže, umjesto da im proste onemoguće pristup.

Australija je jedan od država sa najvećom onlajn populacijom, sa četiri petine od 26 miliona stanovnika koristi društvene mreže, prema podacima IT industrije.

Tri četvrtine Australijanaca, uzrasta od 12 do 17 godina, koristi Jutjub ili Instagram, utvrdila je studija Sidnejskog univerziteta iz prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније