Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

09. 09. 2024. 15:23 >> 15:23
Čitaj mi:

27. Septembra

Avganistan zatvara ambasadu u Londonu

Avganistan zatvara svoju ambasadu u Londonu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da se "ambasada zatvara pošto su Talibani (koji vladaju u Avganistranu) otpustili njeno osoblje".

Ali, ambasador Zalmai Rasoul je na društvenoj mreži Iks napisao da će "na zvaničan zahtjev zemlje-domaćina" Ambasada "zatvoriti vrata 27. septembra".

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja ne priznaje talibansku vladu, a ni Rasul, nisu rekli šta će se dogoditi sa osobljem Ambasade.

Diplomate koje su služile pod bivšom avganistanskom vladom koju su podržavale zemlje Zapada, ostavljene su "u limbu" kada su talibani zauzeli Kabul i vratili se na vlast u avgustu 2021.

Mnoge ambasade Avganistana u Evropi i šire su nastavile da rade, ali ih je Kabul optužio da ne sarađuju s novim vlastima u svojoj zemlji.

Avganistan je u neke zemlje poslao diplomate koje su odobrili Talibani, uključujući Pakistan i Kinu.

Ova odluka došla je pošto je talibanska administracija u julu objavila da više ne priznaje diplomatska predstavništva koje je uspostavila bivša vlast i da su"nevažeći" dokumenti koje su izdale ambasade u Britaniji i 13 drugih uglavnom evropskih zemalja.

Talibanski lideri su pod sankcijama i nijedna država ih zvanično ne priznaje kao legitimnu vlast Avganistana, iako neke zemlje imaju aktivne diplomatske misije u toj zemlji, uključujući Pakistan, Tursku, Katar i Kinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније