Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

05. 09. 2024. 22:45 >> 22:45

PREKINUTA POTRAGA

Poljska vojska danima tražila ruski dron koji nije ni uletio u Poljsku

Poljska armija je, poslije 10 dana, završila danas potragu za ruskom bespilotnom letjelicom koja je, kako je 26. avgusta saopšteno, uletjela 25 km u poljski vazdušni prostor iz Ukrajine i zatim nestala sa radara, jer drona prema priznanju generala Maćeja Kliša najvjerovatnije nije ni bilo.

Operativna komanda rodova oružanih snaga Poljske saopštila je ranije danas da prekida potragu tokom koje su deset dana u pograničju vojnici i teritorijalna odbrana, pješke, na konjima i iz helikoptera pretraživali teren u potrazi za bespilotnom letjelicom.

„Posle svih propisanih postupaka i na osnovu analize sada tvrdim da sa veoma velikom vjerovatnoćom 26. avgusta nije povrijeđen vazdušni prostor Poljske. Nisu se promijenili podaci, promijenila se moja ocjena situacije“, kazao je danas novinarima načelnik operativne komande general Maćej Kliš.

General Kliš obavijestio je javnost 26. avgusta da je u zoru tog dana neidentifikovana letjelica, najvjerovatnije dron tipa Šahid koji koristi ruska armija, povrijedio poljski vazdušni prostor tokom žestokog ruskog raketiranja Kijeva i zapadnih oblasti Ukrajine te noći.

„Objekt je nestao pošto je prešao 25 km na teritoriji Poljske. Pratile su ga tri radarske stanice. S obzirom na atmosferske prilike nije se mogao pouzdano identifikovati i nisam mogao da izdam naređenje da se obori“, kazao je tada general Kliš.

Danas je priznao da ni poslije 10 dana vojska ne zna šta se u stvari desilo i da jednu po jednu isključuje razne verzije.

Na pitanje novinara koliki su troškovi traganja za fantomskim dronom koga nije ni bilo u kojem je 300 vojnika danima pretraživalo 250 kvadratnih kilometara terena, Kliš je odgovorio da on kao operativni komandant ne mora da vodi računa o troškovima, a da bezbjednost Poljaka nema cijenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније