Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

05. 09. 2024. 20:40 >> 20:40
Čitaj mi:

bezbjedno stigli u Gvatemalu

SAD obezbijedile oslobađanje 135 nikaragvanskih političkih zatvorenika

Američka vlada je danas saopštila da je obezbijedila oslobađanje 135 političkih zatvorenika u Nikaragvi koji su zatim bezbjedno stigli u Gvatemalu gdje će podnijeti zahtjev za azil u SAD.

Savjetnik predsjednika SAD za državnu bezbjednost Džejk Saliven je u saopštenju rekao da su pušteni iz humanitarnih razloga.

"Niko ne treba da bude u zatvoru zbog mirnog upražnjavanja svojih osnovnih prava na slobodno izražavanje, udruživanje i praktikovanje svoje vjere“, rekao je on.

"Sjedinjene Države ponovo pozivaju vladu Nikaragve da odmah prekine proizvoljna hapšenja i zatvaranja svojih građana samo zbog korišćenja svojih osnovnih sloboda", dodao je Saliven.

Među Nikaragvancima je bilo 13 članova vjerske dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Teksasu.

Predsjednik Gvatemale Bernardo Arevalo je pristao da primi oslobođene Nikaragvance dok traje proces obrade njihovih zahtijeva za azil u SAD.

Prije dva dana je Skupština Nikaragve odobrila promjenu krivičnog zakonika omogućivši suđenje Nikaragvancima i strancima i u odsustvu.

Prema tim izmjenama zakona svi protivnici i organizacije koji su bili primorani da odu u egzil zbog višegodišnje kampanje predsjednika Danijela Ortege da ućutka političke protivnike, mogli bi da budu kažnjeni novčano, osuđeni na duge zatvorske kazne ili da im vlada oduzme imovinu.

Samo prošle godine, vlada je protjerala više od 300 opozicionara kojima je takođe oduzela i državljanstva. Daleko više Nikaragvaca je pobjeglo iz zemlje da bi izbjegli represiju poslije masovnih protesta 2018. godine koje je Ortega nazvao neuspjelim državnim udarom uz podršku Zapada.

Vlada je od 2018. godine takođe zatvorila preko 5.000 organizacija od kojih su mnoge bile vjerske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније