Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Euronews.rs ]

05. 09. 2024. 07:10 >> 07:10
Čitaj mi:

priznao zločin

Tragedija potresa Italiju: Tinejdžer otkrio sve detalje ubistva roditelja i brata

Porodična tragedija u Italiji u kojoj je sedamnaestogodišnji Rikardo ubio svoje roditelje i brata, potresala je zemlju, dok su sve šokantnije pojedinosti ovog slučaja koje su isplivale na površinu. Zločin se dogodio u mjestu Paderno Dunjano, blizu Milana, a mladić je ubio oca (51), majku (49) i mlađeg brata.

Naime, kako prenosi Corriere, Rikardo je prvi put otkrio detalje krivičnog djela. Sedamnaestogodišnjak je mirno opisao kako ga je želja da se "odvoji" od svoje porodice navela na ovaj monstruozni čin.

Rikardo je istražiteljima rekao da je vjerovao da će samo jedan ubod nožem biti dovoljan da ubije oca, majku i brata Lorenca. Kaže da je zločin planirao danima, a možda i mjesecima, misleći da će njegovi najbliži odmah umrijeti, kao što je vidio u igrici.

"Mislio sam da će jedan ubod biti dovoljan", rekao je on.

Kada je shvatio da stvari nisu onakve kakvim ih je zamišljao, nanio je nekoliko uboda svojim žrtvama, izjavljujući da je "osjećao njihovu bol" i da to "nije želio". Nakon napada, Rikardo je stavio nož na jastuk, ali ga je ubrzo ponovo uzeo i izašao napolje da pozove policiju. Kao što je priznao, misao o ubistvu porodice mu je "okupirala um cio taj dan".

Istražitelji ne isključuju mogućnost da je povod moglo biti rođenansko slavlje njegovog oca Fabija, koje se odigralo nekoliko sati prije zločina. Rođaci, bake i deke, tetke i stričevi su prisustvovali večeri u vili, ali niko nije primijetio ništa neobično kod Rikarda, osim što je uvijek bio pomalo introvertan.

Kada se "uvjerio da su roditelji i brat zaspali", Rikardo je ustao, tiho se spustio niz stepenice i uzeo nož iz kuhinje, sa oštricom dužom od 20 centimetara.

"Prvo sam ubo Lorenca, jednostavno zato što je bio bliže. Nije bilo nekog posebnog razloga", rekao je u svom priznanju, misleći na brata.

Uprkos stravičnom zločinu, Rikardo je izjavio da "nije bilo posebnog razloga" ni za ubistvo majke i oca.

Pominjao je samo osjećaj "nelagode" i da je "strano tijelo" unutar svoje porodice.

"Mislio sam da, ako ih ubijem, mogu da živim slobodno, odsječen od svoje porodice, da živim sam", rekao je istražiteljima.

Nije otkrio više detalja o tome kako bi se taj "osjećaj slobode" manifestovao. Iako kaže da su ga roditelji "davili", prijatelji i poznanici opisuju da su to bile samo brige koji svi roditelji imaju za djecu u tinejdžerskom periodu. Ovog ljeta provodio je odmore sa njima, ali i sa prijateljima. Bio je pozvan 21. jula sa ostalom djecom da provede odmor kod svog školskog prijatelja u Toskani. Njegovi prijatelji govore da se smijao, zbijao šale, slušao rep muziku, kao i mnogi drugi tinejdžeri i da nije pokazivao nikakve znakove fanatizma.

Ipak, kada su ga ispitivali, rekao je nešto drugo. Pominjao je da sluša "tužnu muziku" jer se tako osjeća. Konkretno, spontano je govorio o pjesmi od Bitlsa "The Long and Winding Road". Ova melanholična balada postala je "soundtrack njegove svakodnevice".

Tokom ispitivanja, takođe je pričao o "želji da ode i da se bori u Ukrajini". U pitanju je čudna izjava koju Rikardo nikada nikome nije otkrio, a kao što je sam objasnio, "nema nikakve veze s onim što je uradio". Ideja da Rikardo želi da se bori na Istočnom frontu djeluje nelogično čak i njegovim najbližim prijteljima.

"Ne, ne vjerujem. Ponekad smo se šalili, govorili smo da bismo, ako ne prođemo testove, pobjegli iz kuće i otišli da se borimo u Ukrajini", objašnjava njegov prijatelj. "Postojao je trend na TikToku, gdje su djeca pravila šale da će ići da se bore, ali to je bilo čist humor. Nismo to shvatali ozbiljno".

Tokom ispitivanja, sudije su pitale Rikarda da li su postojali događaji koji su uticali na njegove akcije. Pored "tužne" muzike, pominjao je video igre.

"Igrali smo igricu o Drugom svjetskom ratu, ali Rikardo nije bio fanatik", nastavlja njegov prijatelj.

U svom priznanju, Rikardo je objasnio da je shvatio da "ubijanje cijele porodice nije rješenje".

"Ali sada je to postalo nepovratno", rekao je on, prenosi Corriere.

Prve riječi advokata

Rikardo se sreo sa svojim novim advokatom, Amedeom Ricom unutar zatvora Beccaria u utorak. On je najveo da je sedamnaestogodišnjak "izuzetno pogođen" i svjestan onoga što je učinio.

U trenucima očaja, kada je njegova priča prekinuta zbog suza, dečak je ponovio da zna da "ne može da se vrati nazad" i da je ono što se desilo "nepopravljivo".

"Jasniji je nego tokom prvog ispitivanja. Sada zaista shvata šta je uradio", rekao je njegov advokat.

U Prvom centru za prijem zatvorenika, Rikardo se već susreo sa pedagozima i psiholozima.

Očekuje se da će se saslušanje radi potvrđivanja hapšenja i ispitivanje pred istražnim sudijom održati danas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније