Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M./Mina

24. 08. 2024. 18:22 >> 18:22
Čitaj mi:

Predsjednik Federalnih rezervi

Powell: Došlo je vrijeme da prilagodimo politiku

Predsjednik Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, u petak je postavio temelje za buduće smanjenje kamatnih stopa, iako je nije precizirao vrijeme i obim.

"Došlo je vrijeme da se politika prilagodi", rekao je Powell u uvodnom obraćanju na godišnjem okupljanju Feda u Džekson Holu, prenosi SEEbiz.

On je dodao da je smjer kretanja jasan, a da će vrijeme i tempo smanjenja stope zavisiti od pristiglih podataka, evoluirajućih izgleda i ravnoteže rizika.

S tržištima koja čekaju smjernice o smjeru monetarne politike, Powell se osvrnuo na ono što je uzrokovalo inflaciju koja je dovela do agresivnog niza od 13 povećanja stopa od marta 2022. do juča prošle godine.

Međutim, primijetio je napredak u pogledu inflacije i rekao da Fed sada može usmjeriti fokus na drugu stranu svog dvostrukog mandata i osigurati da privreda ima punu zaposlenost.

“Inflacija je značajno smanjena. Tržište rada više nije pregrijano, a uslovi su sada manje strogi od onih koji su prevladavali prije pandemije”, rekao je Powell.

On je dodao da su se ograničenja u snabdijevanju normalizovala, a ravnoteža rizika promijenila.

Obećao je da će učiniti sve što je moguće da bi se osiguralo da tržište rada bude snažno i da se napredak u inflaciji nastavi.

Dionice su dodatno ojačale kada je Powell počeo da govori, dok su prinosi državnih obveznica naglo pali.

Govor dolazi sa stopom inflacije koja se stalno vraća nazad na Fedov cilj od dva odsto, iako još nije tu. Mjerilo koje Fed preferira za mjerenje inflacije nedavno je pokazalo stopu od 2,5 odsto, što je pad u odnosu na 3,2 odsto prije godinu i daleko od svog vrhunca iznad sedam odsto u junu 2022.

U isto vrijeme, stopa nezaposlenosti je polako, ali dosljedno rasla, nedavno na 4,3 odsto i to u području koje bi inače izazvalo vremenski provjereni pokazatelj recesije. Međutim, Powell je rast nezaposlenosti pripisao većem broju pojedinaca koji ulaze u radnu snagu i sporijem tempu zapošljavanja, a ne rastu otpuštanja ili opštem pogoršanju tržišta rada.

“Naš je cilj bio da vratimo stabilnost cijena uz održavanje snažnog tržišta rada, izbjegavajući oštra povećanja nezaposlenosti koja su karakterisala ranije dezinflacione epizode kada su inflatorna očekivanja bila slabije usidrena”, rekao je Powell.

Tržišta očekuju da će Fed početi smanjenja u septembru, iako Powell nije spomenuo kada misli da će početi ublažavanje politike.

Zapisnik sa sastanka odbora za otvoreno tržište u julu, objavljen u srijedu, navodi da "velika većina" zvaničnika vjeruje da će septembarsko smanjenje biti prikladno sve dok nema iznenađenja podataka.

Uz procjenu trenutnog stanja, Powell je odvojio dosta vremena u govoru kako bi procijenio šta je dovelo do rasta inflacije — dosegnuvši najviši nivo u u više od 40 godina — kao i reakciju Fed-ove politike i zašto su pritisci na cijene popustili bez recesije.

Kada je inflacija prvi put počela da raste početkom 2021. godine, on i njegovi kolege - kao i mnogi ekonomisti s Wall Streeta - odbacili su je kao "prolaznu" i uzrokovanu faktorima povezanim s koronavirusom koji će se smanjiti.

Kada je postalo jasno da se inflacija širi s robe na usluge, Fed se okrenuo i počeo rasti, dodavši 5,25 procentnih bodova svojoj referentnoj stopi preko noći koja je bila oko nule nakon hitnih rezova u ranim danima pandemije.

Powell je rekao da je rast inflacije "globalni fenomen", rezultat "brzog rasta potražnje za robom, napetih lanaca snabdijevanja, tijesnih tržišta rada i naglog porasta cijena roba".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније