Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Mina business ]

22. 08. 2024. 08:15 >> 08:20
Čitaj mi:

velika očekivanja

Zapisnici Feda najavljuju vjerovatno smanjenje stope u septembru

Zvaničnici Federalnih rezervi su se na sastanku u julu približili dugoočekivanom smanjenju kamatnih stopa, ali su se zaustavili, ukazujući da je septembarsko smanjenje postalo sve vjerovatnije, pokazuje zapisnik objavljen u srijedu.

Velika većina učesnika sastanka 30. i 31. jula primijetila je da bi, ako podaci nastave da pristižu prema očekivanjima, vjerojatno bilo primjereno da se ublaži politika na sljedećem sastanku, navodi se u sažetku, prenosi SEEbiz.

Tržišta u potpunosti određuju cijene u septembarskom smanjenju, što bi bilo prvo od hitnog ublažavanja u prvim danima krize izazvane koronavirusom.

Dok su svi glasači u Saveznom odboru za otvoreno tržište koji je određivao stope glasali za zadržavanje referentnih stopa stabilnim, među neodređenim brojem zvaničnika postojala je sklonost da počnu popuštati na sastanku u julu, umjesto da čekaju do septembra.

U dokumentu je navedeno da je nekoliko učesnika sastanka primijetilo da su nedavni napredak u pogledu inflacije i povećanja stope nezaposlenosti pružili vjerovatan slučaj za smanjenje ciljnog raspona od 25 baznih bodova na ovom sastanku ili da su mogli podržati takvu odluku.

Jedan bazni bod iznosi 0,01 procentni poen, tako da bi smanjenje od 25 baznih bodova bilo jednako četvrtini procentnog boda.

Rečeno jezikom koji Fed koristi u svojim zapisnicima, koji ne spominje imena niti precizira koliko se kreatora politike osjeća na određeni način, "nekoliko" je relativno mali broj.

Međutim, sažetak je jasno pokazao da su zvaničnici uvjereni u smjer inflacije i spremni da počnu da ublažavaju politiku ako podaci nastave da sarađuju.

Osjećaj je bio dvojak: markeri inflacije pokazali su da su cjenovni pritisci znatno popustili, dok su neki članovi primijetili zabrinutost oko tržišta rada kao i borbe koje domaćinstva, posebno ona na nižem dohotku, imaju u trenutnom okruženju.

Što se tiče tržišta rada, "mnogi" zvaničnici su primijetili da bi "prijavljeni dobici na platama mogli biti precijenjeni".

Ranije u srijedu, Zavod za radnu statistiku objavio je, u preliminarnoj reviziji platnog spiska za nepoljoprivredne poslove od aprila prošle godine do marta ove, da su dobici možda precijenjeni za više od 800 hiljada.

U svojoj izjavi nakon sastanka, odbor je primijetio da je povećanje broja radnih mjesta umjereno i da je inflacija takođe "ublažena". Međutim, odlučio je zadržati liniju na svojoj referentnoj stopi sredstava, koja je trenutno ciljana u rasponu od 5,25 odsto do 5,5 odsto, što je najviša stopa u 23 godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније