Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

14. 08. 2024. 07:40 >> 07:40
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

Blinken odložio posjetu Bliskom istoku; Iran odbacio poziv na uzdržanost; Izrael spreman da djeluje

Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela, zbog prošlomjesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog mjeseca, Iran sprovodi vojnu vježbu na severu zemlje, prenijela je novinska agencija Mer. Tel Aviv poručuje da je spreman da djeluje u slučaju napada. Istovremeno se intenziviraju napori za dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze uoči nastavka formalnih pregovora ove nedjelje.

Sukob Izraela i Hamasa – 313. dan. U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 sata ubijeno je 19 Palestinaca, uključujući četiri žene i sedmoro djece, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Najjači napadi su se dogodili u Kan Junisu, Deir el Balahu u centralnoj Gazi, kao i na više lokacija u južnom djelu Gaze.

Reagovao je Hamas i u znak odmazde ispalio dvije rakete na Tel Aviv. Prema izvještajima iz Izraela, nije bilo žrtava, a jedna od raketa pala je u more kod Tel Aviva.

Izraelska vojska, sa druge strane, tvrdi da je gađala položaje Hamasa. Navodi da je u posljednjih 24 sata ubila oko 100 palestinskih militanata u Rafi na jugu Gaze.

Nešto sjevernije, u pograničnom području Libana i Izraela pojačava se napetost. Dvije osobe su ubijene u napadu izraelske bespilotne letjelice na vozilo u gradu Barahitu, u južnom Libanu, saopštili su libanski zvaničnici. IDF je potvrdio napad i naveo je da su meta bili pripadnici takozvane jedinice Hezbolahovog Južnog fronta, regionalne komande terorističke grupe u južnom Libanu.

Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela zbog prošlomjesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog mjeseca, Iran sprovodi vojnu vježbu na sjeveru zemlje, prenijela je novinska agencija Mer.

Vježba se održava u provinciji Gilan na obali Kaspijskog mora s ciljem da se poboljša odbrambena spremnost iranske mornarice.

Zbog prijetnje razbuktavanja "požara" u regionu, Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su pozvale zaraćene strane da se bez odlaganja sklopi sporazum.

Reagovala je i Bijela kuća, saopštila je da dijeli zabrinutost Izraela u vezi sa mogućim napadom Irana u narednim danima, ukazujući na povećan broj američkih snaga u regionu, dok je državni sekretar Entoni Blinken odložio posjetu Bliskom istoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, tokom sastanka sa palestinskim kolegom Mahmudom Abasom u Moskvi, poručio da Rusija ostaje posvećena stvaranju nezavisne Palestine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније