Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RSE/ AFP ]

10. 08. 2024. 19:05 >> 19:09
Čitaj mi:

voda ograničena

Japanci pozvani da ne kupuju iz panike zbog strah od megazemljotresa

Vlasti u Japanu pozvale su stanovnike da ne gomilaju zalihe pošto je zabrinutost zbog mogućeg megazemljotresa u subotu izazvala nagli porast potražnje za opremom za vanredne situacije i svakodnevnim potrepštinama.

Meteorološka agencija je saopštila da je povećana vjerovatnoća velikog zemljotresa posle potresa magnitude 7,1 na jugu zemlje u četvrtak, u kojem je povrijeđeno 14 ljudi.

U supermarketu u Tokiju u subotu je postavljen natpis s izvinjenjem kupcima zbog nestašice određenih proizvoda, što je pripisao "medijskim izvještajima u vezi sa zemljotresom".

"Moguća su ograničenja prodaje", pisalo je na obavještenju, dodajući da je prodaja flaširana voda već ograničena zbog "nestabilne" nabavke.

Na portalu japanskog giganta e-trgovine Rakuten U subotu ujutro su na vrhu liste najtraženijih artikala bili prenosivi toaleti, konzervirana hrana i flaširana voda.

Neke prodavnice duž pacifičke obale su takođe prijavile da postoji velika potražnja za robom povezanom s katastrofama, izvijestili su lokalni mediji.

Upozorenje u vezi s megazmotresom povezani je s rasjedom Nankai dvije tektonske ploče u Tihom okeanu, gdje su u prošlosti bili veliki zemljotresi.

Svakih jedan do dva vijeka tu nastaju razorni zemljotresi magnitude osam ili devet. Vlada u Japanu je prethodno procijenila da će sljedeći veliki zemljotres dogoditi u narednih 30 godina sa otprilike 70 odsto vjerovatnoće.

Stručnjaci, međutim, naglašavaju da je rizik, iako povišen, i dalje nizak, dok je ministarstvo poljoprivrede i ribarstva pozvalo ljude da se "uzdrže od prekomjernog gomilanja robe".

Potres magnitude 5,3 pogodio je u petak region Kanagava blizu Tokija, posle čega su preko mobilnih telefona izdati hitni alarmi, dok je na kratko obustavljen rad brzih vozova.

Većina seizmologa vjeruje da potres u petak nije direktno povezan s megazemljotresom u rasjedu Nankai, navodeći kao razlog udaljenost.

Smješten na četiri velike tektonske ploče, japanski arhipelag na kojem živi 125 miliona ljudi svake godine pogodi oko 1.500 potresa, većinom manjih.

Potres magnitude 7,6 i snažni naknadni potresi pogodili su 1. januara poluostrvo Noto na obali Japanskog mora, pri čemu je poginulo najmanje 318 ljudi, dok su srušene zgrade, a putevi urušeni.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније