Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

06. 08. 2024. 13:00 >> 13:00

Skandal u SAD

U pogrebnom preduzeću pronađeno 190 tijela u raspadu, rođacima predavali lažan pepeo

Američkom pogrebnom preduzeću, u kojem je pronađeno 190 tijela u raspadu, naloženo je da plati 950 miliona dolara porodicama preminulih.

Preduzeće "Povratak prirodi" u gradiću Penrouzu u Koloradu davalo je lažni pepeo rođacima preminulih umjesto posmrtne ostatke njihovih voljenih, prenosi BBC.

Sudija je naložio isplatu u građanskom slučaju, ali teško da će se to i desiti, jer vlasnici pogrebnog preduzeća Džon i Keri Halford imaju ozbiljne finansijske teškoće.

Nijedno ni drugo nije prisustvovalo ročištima. Džon Halford je u zatvoru, dok je njegova žena puštena uz kauciju.

„Nikad neću dobiti ni paru od njih, tako da ne znam, to je malo frustrirajuće“, kaže za AP Kristina Pejdž, koja je unajmila ovu pogrebnu firmu da kremira posmrtne ostatke njenog sina 2019.

Pejdž, koja je četiri godine mislila da ima pepeo svog sina prije nego što je njegovo tijelo identifikovano u pogrebnom preduzeću Halfordovih, takođe je navela da je nepojavljivanje para u sudu kao udarac u lice.

Advokat oštećenih Endrju Svon rekao je za AP da iako je finansijsko stanje para bilo poznato od samog početka, njegovi klijenti su željeli odgovore.

„Više bih volio da su učestvovali, samo zato što sam htio da ih stavim na klupu za svjedoke, pod zakletvu i pitam ih kako su to uradili, ne jednom, ne dvaput, već stotine puta“, kazao je on.

Više od 100 članova porodica učestvovalo je u slučaju, koji je ostao otvoren za slučaj da se još neko pojavi.

Halfordsi se, takođe, suočavaju sa stotinama saveznih i federalnih tačaka optužnice, uključujući zloupotrebu tijela, krađu, pranje novca i falsifikovanje.

Državni tužioci su im ponudili sporazum o priznanju krivice po 190 tačaka za zlostavljanje leševa, prenio je CBS. Međutim, nije poznato da li ponuda još važi.

Locirano oko 50 kilometara južno od Kolorado Springsa, ovo pogrebno preduzeće specijalizovano je za sahrane prilikom kojih nisu korišćene hemikalije, uključujući tečnost za balsamovanje, i gdje se podaci polažu u biorazgradivi sanduk.

Istraga je pokrenuta nakon prijava da se sa imanja širi neprijatan miris, a zvaničnici su potom tamo otkrili 115 tijela početkom prošlog oktobra.

Džon Halford je optužen za pokušaj skrivanja „neodgovarajućeg skladištenja ljudskih ostataka“.

U Koloradu su dozvoljene tzv. zelene sahrane, ali ostaci moraju da budu sahranjeni u roku od 24 časa ili da budu na odgovarajući način pohranjeni u mrtvačnicu.

Trenutno nije potrebno onima koji se bave pogrebnim poslom u Koloradu da imaju dozvolu, diplomu iz patologije, pa čak ni srednju školu.

Od kada je ovaj skandal otkriven pooštreni su zakoni, ali neće stupiti na snagu do 2026. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније