Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

06. 08. 2024. 08:18 >> 08:18
2
Čitaj mi:

79. godina od napada SAD

Dan kada je u Hirošimi ubijeno 140.000 ljudi

U Hirošimi je danas obilježena 79. godišnjica od napada atomskom bombom koji su izvele SAD, a oko 50.000 ljudi odalo je minutom ćutanja počast žrtvama napada.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui pozvao je ljude da se ujedine kako bi podstakli svjetske lidere da odustanu od nuklearnih prijetnji usred globalnih sukoba, uključujući rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Macui je rekao da rat u Ukrajini i pogoršanje sukoba između Izraela i Palestinaca produbljuju nepovjerenje i strah među narodima i jačaju stav da je upotreba sile u rješavanju sukoba neizbježna, prenosi agencija Kjodo.

On je dodao da svaka kritična situacija može da se prevaziđe kroz dijalog, navodeći da je Hladni rat priveden kraju dijalogom posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova i tadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Regana.

Takođe je pozvao sve svjetske lidere da posjete Hirošimu, jer će tako bolje razumjeti koje su posljedice atomskog bombardovanja.

Premijer Japana Fumio Kišida istakao je da je dužnost te zemlje, koja je iskusila upotrebu nuklearnog oružja, da stalno radi na tome da u svijetu ne bude nuklearnog oružja.

Visoki predstavnik UN za pitanja razoružanja Izumi Nakamicu pročitala je izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojoj je on naveo da su se od prošle godine, globalno nepovjerenje i podjele dodatno produbili i da „neki nepromišljeno zveckaju nuklearnim mačem“.

„Svijet mora da se ujedini i zajedno osudi to neprihvatljivo ponašanje. I moramo da pronađemo nova rješenja da oživimo razoružanje“, istakao je Gutereš.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici 109 zemalja i Evropske unije, a pušteno je i stotine bijelih golubova kao simboli mira.

Atomska bomba koju su Sjedinjene Američke Države bacile na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, pred kraj Drugog svjetskog rata, uništila je grad, ubivši 140.000 ljudi.

Druga bomba bačena je tri dana kasnije na Nagasaki, kada je poginulo 70.000 ljudi.

Japan se predao 15. avgusta.

Oni koji su preživjeli napade atomskim bombama imali su trajne posljedice, pošto su bili izloženi radijaciji.

Ukupan broj preživjelih u napadima na Hirošimu i Nagasaki u martu je iznosio 106.825, što je za 6.824 manje nego prije godinu dana, pokazuju podaci japanskog su Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Preživjeli iz Hirošime i Nagasakija su poznati kao „hibakuša“ i zalažu su se za zabranu nuklearnog oružja.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније