Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

04. 08. 2024. 20:36 >> 20:35

"RAT NA VIŠE FRONTOVA"

SAD i saveznici pripremaju se da brane Izrael

Izrael je već u "ratu na više frontova" sa Iranom i njegovim saveznicima, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku svog kabineta, dok se SAD i saveznici spremaju da brane Izrael od očekivanog protivudara i spriječe još destruktivniji regionalni sukob.

Tenzije su porasle poslije gotovo 10 mjeseci rata u Gazi i prošlonedjeljnog ubistva visokog komandanta Hezbolaha u Libanu i najvišeg političkog lidera Hamasa u Iranu. Iran i njegovi saveznici okrivili su Izrael i zaprijetili odmazdom. Hamas je saopštio da je započeo razgovore o izboru novog lidera.

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman za svaki scenario. Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je danas boravio u poseti Iranu kao dio diplomatskih napora za izbjegavanje širenja sukoba.

"Želimo da se zaoštravanje okonča", rekao je Safad, dok je Pentagon premjestio značajna sredstva u region.

"Činimo sve što je moguće da osiguramo da ova situacija ne proključa", rekao je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Fajner za američku televizijsku mrežu ABC.

U Izraelu su neki pripremaju skloništa za bombe.

Rat u Gazi pokrenuo je Hamasov napad 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 250 ljudi je uzeto za taoce.

U masovnoj ofanzivi Izraela kao odgovoru ubijeno je najmanje 39.580 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne pravi razliku između civila i boraca. Teški vazdušni napadi i kopnene operacije izazvali su široko rasprostranjena razaranja i raselili ogromnu većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Libanski pokret Hezbolah i Izrael nastavili su da razmjenjuju vatru duž granice sa Libanom od početka rata.

Hezbolah navodi da ima za cilj ublažavanje pritiska na saveznika Hamasa kojeg podržava Iran. Sve veći broj zemalja, uključujući SAD, poziva svoje državljane da napuste Liban.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније