Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis [ R.B. ]

03. 08. 2024. 10:39 >> 10:39
1
Čitaj mi:

REKORDNA GODINA

Broj stranih turista u Španiji porastao 13 odsto

Broj stranih turista u Španiji porastao je 13 odsto u prvoj polovini ove godine, stavljajući zemlju na pravi put za još jednu rekordnu godinu po broju posjetilaca.

U šest mjeseci do kraja juna, 42,5 miliona međunarodnih posjetilaca stiglo je u Španiju, a samo u junu zabilježen je rast od 12 odsto na devet miliona, prenosi Biznis.ba.

To znači da će ova godina biti još jedna rekordna godina za Španiju, koja je već druga najposjećenija zemlja na svijetu iza Francuske, zbog čega je vjerovatno da će nadmašiti prošlogodišnji rekord od 85 miliona turista, kada su brojke premašile nivoe prije pandemije.

Za neke Špance u najpopularnijim odredištima, uključujući Majorku, Barselonu i Kanarska ostrva, postoji, međutim, sve veća neprijatnost zbog priliva turista i njihovog uticaja na troškove stanovanja, pa su lokalni stanovnici organizovali proteste.

Tokom jula je mala grupa boraca protiv turizma u Barseloni prskala vodenim pištoljima strane posjetioce, uzvikujući "turisti idite kući", u demonstraciji koja je punila naslovnice širom svijeta.

Podaci su pokazali da su turisti potrošili 12,3 milijarde erua u Španiji u junu, 17 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, što je pomoglo podsticanju ekonomskog rasta, ali naglašavajući izazov za vladu koja pokušava pronaći pravu ravnotežu između turizma i lokalnih interesa.

Nedostatak pristupačnog smještaja u Španiji djelimično se pripisuje porastu iznajmljivanja za odmor na platformama kao što su Airbnb i Booking.com.

Turisti se sve više odlučuju za boravak u unajmljenim apartmanima. Broj posjetilaca koji su u prvom polugodištu boravili u tom smještajnom aranžmanu veći je 30 odsto, a onih koji su boravili u hotelima 11 odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније