Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

21. 07. 2024. 22:12 >> 22:21
Čitaj mi:

prva potpredsjednica Afroamerikanka

Ko je Kamala Haris koju je Bajden predložio kao kandidantkinju za predsjednicu

Predsjednik SAD Džozef Bajden, nakon što je objavio da odustaje od predsjedničkih izbora, naveo je da će podržati potpredsjednicu Kamalu Haris.

Potpredsjednica Kamala Haris rođena je 20. oktobra 1964. godine Ouklendu u Kaliforniji. Dijete je iz mještovitog braka – tate sa Jamajke i majke iz Indije. Kao ćerka imigranata, odrasla je okružena raznolikom zajednicom i proširenom porodicom punom ljubavi. Ona i njena sestra Maja bile su inspirisane svojom majkom, Šjamalom Gopalan, naučnicom koja je izučavala rak dojke i pionirkom koja je došla u Sjedinjene Države iz Indije sa 19 godina. Doktorirala je iste godine kada je Kamala rođena.

Udala se 2014. godine za advokata Daglasa Emhofa.

Prva je Afroamerikanka potpredsjednica SAD, ali i žena na toj poziciji. Tokom čitave svoje karijere, Haris je bila posvećena ispunjavanju savjeta svoje majke.

„Moja majka bi me pogledala i rekla: ‘Kamala, možda ti budeš prva koja uradi mnogo stvari, ali potrudi se da ne budeš posljednja'“, rekla je Kamala, navodi se na sajtu Bijele kuće.

Poslije četiri godine provedenih na Hauardu, Haris je stekla diplomu iz prava na Kalifornijskom univerzitetu u Hejstingsu i započela karijeru u kancelariji Okružnog javnog tužioca u Alamedi.

Postala je okružna tužiteljka – glavni tužilac – za San Francisko 2003. godine, a potom bila izabrana, kao prva žena i prva crna osoba, za glavnu pravobraniteljku Kalifornije, vrhovnog pravnog i zvaničnika reda i zakona u najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi.

Tokom skoro dva mandata provedena na tom položaju, Haris je stekla reputaciju jedne od najvećih novih zvijezda Demokratske stranke, iskoristivši zamajac 2017. godine kao podršku za svoj izbor za mlađu američku senatorku u Kaliforniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније