Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

10. 07. 2024. 21:23 >> 21:23
1

Borel i Varheji

Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne istorije

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocijenili su danas da je „genocid u Srebrenici, prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji".

„Naša je dužnost da odamo počast u sjećanju na preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice“, navodi se u zajedničkom saopštenju zvaničnika EU.

Borelj i Varheji apelovali su na „lidere da odbace retoriku koja izaziva podjele i postupaju sa istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom“.

„Zacjeljivanje rana prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvek vode kao nestali i privođenje svih počinilaca pravdi. Ovo je ključno za suočavanje sa korijenima mržnje koja je dovela do genocida“, dodaje se u saopštenju.

„Moramo zajedno da gradimo mostove pomirenja. Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince“, ističu Borelj i Varheji.

U saopštenju se navodi da je u martu 2024. Evropski savjet odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

„Ovo je ključna prilika za BiH da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane BiH i približila zemlju članstvu u EU“, dodaje se.

Borelj i Varheji su ponovili „nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost BiH u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“.

U Memorijalnom centru Potočari sjutra će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније