Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

slobodnaevropa.org/M.L.B.

24. 06. 2024. 23:02 >> 23:01
Čitaj mi:

uprkos zakonu o 'stranim agentima'

Gruzija dobila poziv na samit NATO-a

Gruzija je dobila poziv da prisustvuje partnerskim događajima na predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu, rekao je pomoćnik američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan.

Poziv dolazi uprkos tome što je usvojen zakon o "stranim agentima" u Gruziji 3. juna. Zakon zahtijeva od nevladinih organizacija i medijskih grupa koje primaju najmanje 20 odsto svojih sredstava izvan zemlje da se registruju kao organizacije "koje se bave interesima stranih zemalja"

O'Brajan je na konferenciji za novinare osudio prijedlog zakona stranke Gruzijski san, koji su neki protivnici nazvali ruskim zakonom, i udaljavanje Tbilisija iz NATO-a.

"Nasilje nad opozicionim ličnostima, nasilje nad civilnim društvom, zakon o stranim agentima sa sjedištem u Moskvi, [i] očigledna odluka da se kineskoj kompaniji dodijeli nova luka nespojive su sa željom da se pridruže američkim i međunarodnim organizacijama sa sjedištem u EU", rekao je O'Brajan.

Istovremeno, kako je kazao, gruzijski narod želi integraciju u EU i NATO.

"Želimo da shvate da je put kojim su i retorika koju koriste o Zapadu nekompatibilni sa onim što 80 posto građana Gruzije kaže da žele", rekao je O'Brajan.

Zakon o stranim agentima izazvao je zabrinutost širom Evrope i Sjedinjenih Država. Neki Gruzijci su izrazili zabrinutost da će se zemlja suočiti s nacionalnim reperkusijama zakona.

Sjedinjene Države su 6. juna uvele vizna ograničenja za desetine gruzijskih zvaničnika, uključujući članove stranke Gruzijski san, članove parlamenta, policiju i privatne građane.

Vašington, koji je bio jedan od glavnih pobornika integracije Gruzije u zapadne institucije, dao je Tbilisiju preko 390 miliona dolara pomoći u posljednjih nekoliko godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније