Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Anadolija/N1 ]

18. 06. 2024. 17:02 >> 17:02

međudržavni dokument

Priština: Kosovo i Izrael potpisali sporazum o ukidanju viza

Zvaničnici Kosova potpisali međudržavni sporazum sa zvaničnicima Izraela o ukidanju viznog režima za građane Kosova, javlja Anadolu.

Sporazum su na zvaničnoj ceremoniji potpisali ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala i ministar unutrašnjih poslova Izraela Moše Arbel.

„Dobro došli u Jerusalim“, rekao je izraelski ministar nakon potpisivanja sporazuma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova, ministarka Gervala je potpisivanje ovog sporazuma ocijenila kao dokaz čvrstih odnosa između Kosova i Izraela, koji će olakšati kosovskim našim građanima posjete Izraelu i stvaranje kulturnih i profesionalnih veza.

„Ovaj sporazum koji smo potpisali i ova odluka o ukidanju viza za građane naše dvije zemlje otvoriće novo poglavlje u promociji naše zemlje, ekonomskoj saradnji i razvoju, obrazovnom razvoju mladih, kao i realizaciji zajedničkih projekata i inicijativa između građana i naših zemalja u budućnosti“, rekla je Gervala.

Ministar Arbel je izrazio riješenost Izraela da podrži Kosovo u razvoju i evroatlantskim integracijama.

Odluka o slobodnom kretanju državljana Kosova u Izrael stupa na snagu 19. septembra 2024.

Vlada Izraela je 29. januara 2024. godine dala saglasnost da se odobri sporazum o ukidanju viza za Kosovare, nakon zahtjeva predsjednice Kosova Vjose Osmani.

Izraelskog ministra Arbela danas je primio i premijer Kosova Albin Kurti. Arbel će poslijepodne učestvovati na prijemu koji ambasadorka Izraela na Kosovu Tamar Ziv organizuje povodom Dana nezavisnosti Izraela i sporazuma o ukidanju viza za građane Kosova.

Izrael je posljednja zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo, kao dio Vašingtonskog sporazuma, koji su Kosovo i Srbija potpisali 4. septembra 2020. u Bijeloj kući, kada je na čelu SAD-a bio predsjednik Donald Tramp. Kosovo je otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu u julu 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније