Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

17. 06. 2024. 20:33 >> 20:35
Čitaj mi:

Vol strit džornal objavio

"Porodica istaknutih ljekara i novinara u Gazi držala tri izraelska taoca"

Doktor Ahmed Aldžamal, ljekar opšte prakse i član istaknute porodice u Pojasu Gaze, skrivao je tri izraelska taoca u svom domu šest mjeseci, a njegovi susjedi navodno nijesu znali šta se dešava u njihovoj neposrednoj blizini, objavio je danas Vol strit džornal (Wall Stret Journal).

Svakog dana doktor se vraćao kući svom sinu, snaji i unucima i izraelskim taocima Almogu Meiru Janu,Andreju Kozlovu i Šlomiju Zivu.

Taoce su oteli i u Gazu odveli hamasovci tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra.

U izvještaju američkog lista, koji se poziva na izjave lokalnih stanovnika, u izbjegličkom logoru Nuseirat javna tajna je bila da je porodica doktora Aldžamala povezana sa Hamasom.

Njegov brat Abdelrahman Aldžamal je advokat Hamasa u Gazi.

Uprkos tome u novinskom izvještaju piše da većina nije znala za zatočenje tri taoca, koja su držana u mračnoj sobi porodične kuće.

Izraelska vojska je saopštila da je doktorov 37-godišnji sin bio novinar palestinskog novinskog sajta Palestinska hronika, a snaja Fatma bila je bolničarka u lokalnoj klinici.

Taoci koji su oslobođeni u izraelskoj vojnoj operaciji 8. juna ispričali su da su mogli čuti razgovor članova porodice koji su sve to vrijeme nastavili da žive kao da se ništa čudno ne dešava.

Doktorov sin Abdulah je ranije bio portparol vlade Hamasa, navodi Vol strit džornal i dodaje da je otvoreno podržavao napad na Izrael, kojim je izazvan rat protiv te palestinske islamističke organizacije.

Kuća u kojoj je živjela porodica doktora je uništena u ciljanom napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga poslije oslobađanja talaca.

Rezultat komplikovane operacije o kojoj se uveliko izvještavalo, a koja je zahtijevala pažljivo planiranje i izvođenje, bio je povratak u Izrael trojice otetih muškaraca i djevojke Noe Argamani, držane odvojeno u blizini u porodici Abu Nar, takođe povezanoj sa Hamasom.

Doktor Aldžamal, njegov sin i snaja ubijeni su u toj operaciji, sudeći po lokalnim izvještajima na koji se poziva američki list, a deca su preživela.

Porodica Abu Nar koja je držala Izraelku je takođe navodno ubijena, a kuća u kojoj je živela uništena.

Izraelska vojska nije direktno komentarisala ubistvo članova porodice, ni rušenje njihovih kuća ali je saopštila da je dejstvovla da "eliminiše teroriste" i "uništi terorističku infrastrukturu".

Mnogi lokalni stanovnici koji su dolazili u kuću lekara bili su iznenađeni kad su čuli da su u njoj držani oteti Izraelci, a Vol strit džornal konstatuje da je tajne poput te teško čuvati, u gusto naseljenom području i bliskoj zajednici.

U novinskom izveštaju piše i da je stanovnicima inače smetalo što Hamas dovodi civile u opasnost skrivajući taoce u stambenim područjima i da su želeli da se oni drže u tunelima daleko od njih.

Njihov strah nije bio bez osnova, jer je u izraelskoj operaciji spasavanja talaca poginulo više od 200 ljudi, mada izraelska vojska tvrdi da je broj žrtava bio manji od 100.

Bez obzira na to stanovnici su o porodici govorili samo lepo. Jedan Palestinac je rekao da mu je doktor Aldžamali obrezao tri sina i da je uvek bio nasmejan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније