Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

14. 06. 2024. 19:27 >> 19:29

objavio na društveni mreži x

Zelenski stigao u Švajcarsku na mirovni samit o Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je danas da je stigao u Švajcarsku uoči konferencije o miru u Ukrajini na kojoj se očekuje 100 delegacija uključujuči 57 šefova država i vlada.

"Stigao sam u Švajcarsku za svjetski samit o miru. Biće dva dana aktivnog rada sa zemljama iz svih regiona svijeta, sa različitim nacijama koje su ipak ujedinjene u zajedničkom cilju da približe Ukrajinu pravednom i trajnom miru, napisao je Zelenski u poruci na mreži X.

Švajcarska vlada navodi da je cilj konferencije koja se održava ovog vikenda da bude platforma za diskusiju o načinima za postizanje "sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu, zasnovanog na međunarodnom pravu i povelji UN".

Rusija, koja duže od dvije godine ratuje protiv Ukrajine, nije pozvana na konferenciju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će "odmah dati naređenje za prekid vatre i za početak pregovora čim Kijev počne povlačenje trupa" iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i obavijesti da odustaje od pridruživanja NATO-u. Putin je time suštinski zatražio predaju Ukrajine, čiji je cilj odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ukrajina je odbacila kao "manipulativan" i "apsurdan" prijedlog za prekid vatre koji je danas iznio ruski predsjednik Putin,a koji se zasniva na ideji da Kijev počne da povlači svoje trupe iz četiri ukrajinska regiona koja je Moskva ilegalno anektirala 2022. godine, i da - odustane od planova da se pridruži NATO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније