Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

13. 06. 2024. 07:04 >> 07:04

UKRAJINA

Broj stradalih u napadu na Krivi rog porastao na devet

Najmanje devet osoba je stradalo, a 29 njih je povređeno u jučerašnjem napaduruskom na Krivi Rog, saopštava ukrajinsko Glavno tužilaštvo. Britanski primijer Riši Sunak danas će na samitu G7 u Italiji objaviti da će London poslati Kijevu pomoć od 310 miliona dolara, najavljeno je iz njegove kancelarije.

Najmanje devet osoba je stradalo, a njih 29 je povređeno u jučerašnjem ruskom napadu na Krivi Rogu u oblasti Dnjepropetrovska, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Od 29 povređenih, pet su deca, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Britanski premijer Riši Sunak, na samitu G7 u Italiji, saopštiće da će London poslati 309,69 miliona dolara pomoći Ukrajini, javili su iz njegove kancelarije.

"Moramo biti odlučni i kreativni u našim naporima da podržimo Ukrajinu i okončamo Putinov ilegalni rat u ovom kritičnom trenutku", rekao je Sunak uoči samita.

Grupa sedam nacija (G7) i Evropska unija, takođe, danas će razmatrati kako da iskoriste profit, ostvaren ruskom imovinom koja je zaplijenjen na Zapadu, da bi Ukrajini obezbijedili veliki zajam za obezbjeđenje finansiranja za 2025. godinu.

Kijev saopštava da je u Krivom Rogu u ruskom raketnom napadu poginulo osmoro ljudi, a povrijeđena je 21 osoba. Najsmrtonosniji napad u posljednjih nekoliko nedjelja oštetio je administrativnu zgradu i stambeni blok, tvrdi ukrajinska vojska.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske trupe izvele masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom.

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju ukrajinskog PVO sistema S-300 u regionu Poltave, navode u Moskvi. Ističu da su uništena dva lansera.

Sa druge strane, ukrajinska vojska je tokom jučerašnjeg dana objavila da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu.

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga saopštile da brodovi ne predstavljaju prijetnju, ali je naširoko viđeno kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao saveznike da Kijevu obezbijede neophodno oružje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vježbe Rusije.

Mađarski premijer Viktor Orban je poslije sastanka sa sekretarom NATO-a saopštio da neće blokirati odluke NATO-a za pružanje pomoći Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније