Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

11. 06. 2024. 16:50 >> 16:50
Čitaj mi:

vlada izdala dozvolu

Island odobrio lov na 128 kitova ove godine

Vlada Islanda je danas saopštila da je izdala dozvolu posljednjoj kompaniji za lov na kitove da ove godine ulovi 128 kitova perajara.

Organizacije za zaštitu prava životinja kažu da je, iako je broj znatno manji nego prethodnih godina, odluka da se to dozvoli nehumana i razočaravajuća.

Vlada je saopštila da je kompanija "Hvalur hf" dobio dozvolu za lov u islandskim vodama i djelovima Grenlanda i Farskih ostrva tokom sezone koja obično traje od juna do avgusta.

Kvota je upola manja nego 2023. godine, kada je islandska vlada dozvolila lov na 264 kita perajara, kaže neprofitna organizacija Međunarodni fond za dobrobit životinja.

"Današnje saopštenje predstavlja značajno smanjenje kvote i trajanja lova", rekao je Patrik Ramadž, direktor grupe. Ali je dodao da je "apsolutno smiješno da se dozvoli bilo kakav lov".

"To su loše vijesti za Island i loše vijesti za očuvanje mora", rekao je on.

Islandska vlada je prošle godine privremeno obustavila komercijalni lov na kitove perajare zbog dobrobiti životinja.

Islandska uprava za hranu i veterinarstvo je u izvještaju iz maja 2023. procijenila da je 67 odsto od 58 ulovljenih kitova što je nadgledala, odmah ubijeno, ali su se ostali dugo mučili.

Zvaničnici su kasnije rekli da se kitolov može nastaviti sa strožim zahtjevima u pogledu metoda lova i pojačanog nadzora.

Po Međunarodnoj komisiji za kitolove, kitovi perajari su najveća vrsta kitova na svijetu poslije plavih kitova.

Međunarodna komisija za kitolov uvela je zabranu komercijalnog lova na kitove 1980-ih zbog opadanja njihovog broja. Island, koji je napustio IVC 1992. godine, vratio se u tu organizaciju 2002. sa rezervom na zabranu i dozvolio da se komercijalni kitolov nastavi 2006. godine.

Uz Norvešku i Japan, Island je jedna od rijetkih država koje još praktikuju komercijalni kitolov. Ta država ima godišnje kvote za kitove perajare, a lov je dozvoljen u njenim vodama. Većinu mesa kitova Island izvozi u Japan, ali je potražnja tamo opala otkako je Japan napustio IVC 2019.

Prošlog mjeseca Vlada Japana je predložila da se kitovi perajari stave na listu dozvoljenog lova, koja uključuje još tri vrste kitova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније