Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

28. 05. 2024. 22:54 >> 22:55
Čitaj mi:

SUKOBI ESKALIRALI

Najmanje 16 Palestinaca ubijeno u Rafi u izraelskim napadima

Najmanje 16 Palestinaca ubijeno je danas u izraelskim napadima na Rafu, saopštila je hitna pomoć, a stanovnici su rekli da su sukobi eskalirali u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

boxPluginImgNapadi su izvedeni u istom području gdje je izraelska vojska, kako je rekla, ciljala kompleks Hamasa u nedjelju uveče.

Taj napad iz vazduha je izazvao veliki požar u logoru za raseljene Palestince i stradalo je najmanje 45 ljudi, rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici. Napad je izazvao osudu širom svijeta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sinoć taj napad označio tragičnom greškom, a vojska je rekla da je povedena istraga.

U napadima prošle noći ubijeno je 16 ljudi u kvartu Tel al Sultan, na sjeveroistoku Rafe, saopštila je palestinska Civilna odbrana i palestinski Crveni polumjesec.

Izrael kaže da izvodi ograničene operacije u istočnoj Rafi duž granice Gaze i Egipta, ali su stanovnici rekli da su protekle noći žestoko bombardovani i zapadni djelovi Rafe.

Izraelski upad u Rafu započeo je početkom maja i izazvao raseljavanje gotovo milion Palestinaca iz tog grada i okoline. Većina raseljenih je već pobjegla zbog sukoba iz drugih djelova Gaze.

Rat Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi, počeo je poslije napada palestinskih ekstremista predvođenih hamasovcima 7. oktobra prošle godine na južnu izraelsku teritoriju, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno više od 250 talaca.

Izrael je odogovorio velikom ofanzivom iz vazduha, sa kopna i mora.

U toj ofanzivi ubijeno je više od 36.000 Palestinaca, po podacima ministarstva zdravlja u Gazi koje ne pravi razliku između boraca i civila, ali je ranije saopšteno da je najviše ubijenih žena i djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније