Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

25. 05. 2024. 17:19 >> 17:22
Čitaj mi:

sastanak u italiji

Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne robne proizvodnje Kine

Ministri finansija G7 saopštili su danas na sastanku u Strezi, u Italiji, da planiraju da preduzu mjere zbog prekomjerne robne proizvodnje Kine, zbog čega se zapadna tržišta preplavljuju subvencionisanim jeftinim proizvodima - proizilazi iz nacrta finalnog saopšenja u koje je imala uvid agencija Frans pres.

Ministri sedam najbogatijih liberalnih ekonomija takođe su izrazili "zabrinutost" jer Kina primjenjuje "vantržištnu politiku i praksu" kojima se "nanosi šteta radnicima, industrijama i zajedničkoj ekonomskoj snazi zemalja" G7.

Američka ministarka finansija Džanet Jelen je pozvala G7 da formira "jasan i ujedinjen front" naspram "prekomjernih industrijskih kapacitetita" Kine kojima se stvara "makroekonomska neravnoteža" i pozvala zemlje da pripreme "odgovor" na to.

Ministri finansija G7 namjeravaju da nastave da" nadgledaju potencijalne negativne efekte pretjeranih kapaciteta" Kine i planiraju da preduzmu mjere da bi se poštovali ravnopravni uslovi konkurencije u skladu sa Svjetskom tržištnom organizacijom" - piše u nacrtu saopštenja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer takođe je danas pozvao G7 da napravi jedinstven front radi zaštite svojih industrijskih interesa od Kine, upozorivši ipak da treba izbjeći trgovinski rat.

Zapadne zemlje zabrinute su da bi ogromne subvencije koje kineska vlada ubacuje u tehnologiju, "zelenu energiju", električna vozila ili baterije, mogle da dovedu do toga da se svijet preplavi jeftinim proizvodima i time ugroze konkurenti Kine u tim sektorima.

Vašington je sredinom maja objavio znatno povećanje carina od ukupno 18 milijardi dolara na kineske proizvode, posebno na električna vozila i baterije za ta vozila, kao i na ključne metale.

Evropska komisija koja prisustvuje samitima G7 kao organizacija, zajedno predstavnicima Francuske, Njemačke i Italije koje su njene članice, u sukobu je s Kinom koju optužuje da remeti evropsko tržište time što plasira veliku količinu robe po nerealno niskim cijenama.

Brisel je, poslije automobila, željeznice i solarnih panela, u aprilu otvorio istragu oko nelojalne prakse proizvođača energije na vetar koje subvencioniše Peking, što bi moglo da rezultira uvođenjem carina.

S druge strane kineski ministar trgovine Vang Ventao je optužio Evropsku komisiju da time što pokreće istrage o subvencijama Kine, vodi protekcionističku, a ne "zelenu politiku" kako tvrdi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније