Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

24. 05. 2024. 07:20 >> 07:21
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

Međunarodni sud pravde odlučuje o naredbi za obustavu ofanzive na Rafu

Sukob Izraela i Hamasa – 231. dan. Međunarodni sud pravde (ICJ) danas će doneti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu. Istovremeno, izraelski zvaničnici ne odustaju od raspoređivanja dodatnih snaga u Rafi. Zadaćemo veoma težak udarac Hamasu, poručuje ministar odbrane Joav Galant, dok portparol IDF-a ističe da izraelske snage u Rafi "rade ciljano i precizno".

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će danas donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Južna Afrika je prošle nedelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu celokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da Izrael raspoređuje dodatne snage u Rafi, kao i da će zadati veoma težak udarac Hamasu.

I portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari poručuje da je "Hamas divlji i varvarski". "Idemo na Hamas. Oslobodićemo naše taoce", naglašava Hagari.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj naveo je da su svi donatori EU obnovili svoju podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA).

Ipak, sve je teža situacija u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Aksa u centralnoj Gazi uskoro će prestati sa radom zbog nedostatka goriva za rad generatora u bolnici, saopštile su palestinske vlasti.

Portparol njemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt poručio je da će Njemačka uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Portparol izraelskog premijera osudio je administraciju nemačkog kancelara zbog te izjave poručujući da "mnogi u svijetu moraju da provjere svoj moralni kompas".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније