Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

22. 05. 2024. 20:51 >> 20:51
Čitaj mi:

Predlog Kongresu SAD

I republikanci i demokrate za promjene pravila predsjedničke etike

Republikanci i demokrate zajedno su napisali predlog zakona koji je danas predstavljen u Predstavničkom domu Kongresa SAD, a kojim će se od predsjednika i potpredsjednika države zahtijevati da javno objelodane svoje poreske prijave prije, za vrijeme i poslije svog boravka u Bijeloj kući.

Predlog je sačinio neobičan par - konzervativni republikanski poslanik Džejms Komer i vrlo liberalna demokratska poslanica Kejti Porter - sa ciljem da se ojača nadzor nad etikom predsjednika države. Sve se to dešava u izbornoj godini u kojoj Kongres nad pretpostavljenim predsjedničkim kandidatima obje stranke vodi istrage, a želi i da suzbije strani uticaj na američku politiku.

Demokrate su prije dva dana uvele rivalski predlog zakona kojim se ojačava ustavna zabrana predsjedniku SAD da prima poklone i novac od stranih državljana bez posebnog odobrenja Kongresa, s obzirom da je Donald Tramp, pretpostavljeni kandidat republikanaca, u vrijeme dok je bio predsjednik drsko ignorisao Ustav kada su strani zvaničnici dolazili u njegove hotele i druge objekte koje posjeduje.

Ova dva zakonska predloga ukazuju da obje stranke imaju apetit za revidiranje pravila predsjedničke etike, s tim što tek treba vidjeti hoće li ovi tekstovi uopšte proći kongresnu raspravu, a kamoli postati zakon s obzirom da se republikanci i demokrate vatreno sukobljavaju u vezi sa ponašanjem Trampa, ali i sadašnjeg predsjednika Džozefa Bajdena.

Predlog Džejmsa Komera, republikanskog poslanika iz Kentakija, i Kejti Porter, demokratske poslanice iz Kalifornije, usredsređen je na jačanje transparentnosti i njime se zahtijeva objelodanjivanje stranih uplata, poklona i zajmova najbližim članovima porodice predsjednika države i potpredsjednika države.

To je direktna posljedica zabrinutosti koja vlada među poslanicima Kongresa zbog poslovanja Trampove djece, ali i Bajdenovog sina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније