Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

N1 [ R.B. ]

28. 03. 2024. 13:14 >> 13:14

ODLUKA PARLAMENTA

Džakarta više neće biti glavni grad Indonezije

Parlament Indonezije danas je odlučio da dodijeli poseban status prijestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje.

Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu, prenosi Rojters.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsjednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim "gradovima svjetske klase" nakon što se sjedište vlade preseli u Nusantaru.

Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsjednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine, navodi Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније