Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

25. 03. 2024. 11:14 >> 11:13
Čitaj mi:

festival holi

Milioni Indijaca slave festival boja, početak proljeća i pobjedu dobra nad zlom

Milioni Indijaca proslavljaju pjesmom, plesom, bojama u prahu i molitvom tokom festivala Holi, posljednji puni Mjesec u lunarnom ciklusu, početak proljeća i pobjedu dobra nad zlom.

Ritualnim paljenjem lomače na kojoj simbolično uništavaju sve ono što je loše i donošenjem svjetlosti i toplote nakon hladne i mračne zime Indijci obilježavaju novi početak, vrijeme u kojem treba raditi na porušenim odnosima i okrenuti novi list.

Pretežno slavljen u južnoj Aziji, Holi je prepoznat kao najživopisniji i najradosniji festival u Indiji.

Pripremaju se bogate gozbe tradicionalnih jela i proslavlja u krugu porodice i prijatelja nakon čega se preliva na prepune ulice i kolektivno slavlje tokom kog se ljudi međusobno prskaju bojama kako bi prizvali dobru žetvu.

Crvena boja, kojom tokom festivala oni koji proslavljaju farbaju sve koje sretnu, simbolizuje ljubav i plodnost, žuta je boja kurkume, začina koji potiče iz Indije i koji se koristi kao prirodni lijek, plava predstavlja hinduističkog Boga Krišnu, a zelena je nove početke.

Na trpezi se nađu gujiia (prženi slatkiš sa suvim voćem), dahi bhalla (jelo od jogurta ukrašeno slanim čatnijem) i lassi (ohlađeno, osvježavajuće piće od jogurta).

Proslave traju čitavu nedjelju, škole ne rade jer su i djeca učesnici festivala a odrasli piju bhang, opojni napitak napravljeo od lišća i cvijeća kanabisa pomiješanog sa mlijekom.

Pošto se proslavlja u krugu porodice, tokom dana festivala veliki broj Indijaca putuje u svoja rodna mjesta ali manifestacija privlači i veliki broj turista. Uoči festivala tržnice i tezge prepune su bojama, cvijećem i konfetama.

Holi se ne slavi samo u Indiji. Imigranti iz Indije u zemlje kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada ili Australija slave isto u svojim novim domovinama.

Las Vegas takođe organizuje Holi festival na kome nastupaju DJ-vi, vježba se joga, priprema tradicionalna hrana, sve to uz puno boja. Australija održava mnoge proslave Holija širom zemlje zbog velikog prisustva indijske dijaspore, posebno u Melburnu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније