Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike/M.L.B.

21. 03. 2024. 07:02 >> 07:02
Čitaj mi:

RAT U GAZI

Blinken poziva na prekid vatre, Netanjahu na nastavak rata

Američki zvaničnici zatražili su povećanje isporuke humanitarne pomoći i novi prekid vatre u Gazi uoči pregovora sa izraelskim zvaničnicima u Vašingtonu sljedeće nedjelje. Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će nastaviti rat u Gazi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da održi razgovore ove nedjelje u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Izraelu, fokusirane na postizanje novog zaustavljanja borbi u Gazi, oslobađanje talaca koje drže palestinski ekstremisti, jačanje međunarodnih napora za dobijanje pomoći u Gazi, ali i da radi na rješavanju pitanja upravljanja, bezbjednosti i ponovnog razvoja u Gazi poslije rata.

Blinken je u Saudijsku Arabiju sletio juče, dok će u četvrtak boraviti u Egiptu, nakon čega će u petak posjetiti Tel Aviv, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"U Izraelu, sekretar Blinken će sa liderima u izraelskoj vladi razgovarati o pregovorima da se obezbijedi oslobađanje svih talaca. Razgovaraće o potrebi da se osigura poraz Hamasa, uključujući i u Rafi, na način kojim se štiti civilno stanovništvo, ne ometa isporuka humanitarne pomoći i unapređuje ukupna bezbjednost Izraela", saopštio je portparol Metju Miler.

Kako se borbe nastavljaju, američki zvaničnici su više puta izražavali zabrinutost zbog plana Izraela da izvede ofanzivu u Rafi, koji se nalazi duž granice Gaze i Egipta, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca.

Ta zabrinutost, koju ponavljaju zvaničnici UN, fokusirana je na potencijalnu humanitarnu katastrofu u Rafi koji je glavna ulazna tačka za ono malo pomoći koja stiže u Pojas Gaze i ne postoji jasan plan za sigurno mjesto gdje bi palestinski civili mogli da odu kako bi bili bezbjedni od izraelske vojne operacije.

Netanjahu sa republikancima: Nastavićemo rat u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je juče članovima američkog Senata da će Izrael nastaviti sa pokušajima da porazi palestinsku militantnu grupu Hamas u Pojasu Gaze.

"Uradiće ono što je rekao da će uraditi. Završiće to", rekao je senator Džim Riš, nakon što se Netanjahu obratio video linkom na radnom ručku republikanskih senatora.

Ovo obraćanje izraelskog premijera desilo se nekoliko dana pošto je lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, Netanjahua označio kao prepreku miru i pozvao na nove izbore u Izraelu. Šumer je inače najviše rangirani Jevrejin u aktuelnoj administraciji.

Netanjahu je dugo bio u skladu sa republikancima, koji sada optužuju Šumera da želi da svrgne izraelskog lidera.

„Tražili smo od njega nove informacije o ratu, oslobađanju talaca i naporima da se porazi Hamas. Rekli smo mu da Izrael ima svako pravo da se brani, a on je rekao da je to upravo ono što nastavljaju“, prenijeo je senator Džon Baraso riječi izraelskog premijera.

Nešto ranije, republikanski predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da razmišlja da pozove Netanijahua da se obrati Kongresu, iako bi takve pozive stranim liderima obično upućivali i Džonson i Šumer - kao lider većine u Senatu.

Demokrate se bore sa partijskim podjelama oko humanitarne katastrofe u Gazi, u ratu koji je počeo napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno 1.200 ljudi i više od 240 su odvedeni kao taoci.

Šumerov portparol je rekao da je Netanjahu ponudio da razgovara i sa demokratama, ali je Šumer odbio, rekavši da razgovori ne bi trebalo da budu partijski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније