Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ MINA ]

01. 03. 2024. 22:27 >> 22:29

VAZDUŠNI UDAR

Iranski komandant ubijen u napadu na Siriju

Iranski komandant Reza Zarei ubijen je danas u navodnom izraelskom vazdušnom napadu na Siriju, javili su iranski državni mediji.

Zarei, “vojni savjetnik” u Mornarici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), ubijen je nakon napada na sirijski obalni grad Banjas, javlja novinska agencija Tasnim povezana s IRGC-om.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rečeno je da je Zarei bio član mornarice IRGC-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu kazala da je do napada došlo rano jutros, kao i da su napadači ciljali vilu, ubivši iranskog komandanta i još dvije osobe koje nijesu bile Sirijci.

U napadu je, prema njihovim riječima, ranjeno i nekoliko civila.

IRGC nije komentarisao izvještaje o smrti jednog od svojih komandanata. Iran svoje trupe u Siriji naziva “vojnim savjetnicima”.

Najmanje 11 pripadnika IRGC-a, uključujući avganistanskog borca iz brigade Fatemijun, ubijeno je u izraelskim napadima u Siriji i Libanu od izbijanja rata u Pojasu Gaze u oktobru.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na palestinsku enklavu kao odgovor na višestruki napad Hamasa.

Iran je podržao napad Hamasa, ali je negirao da je upleten u njegovo planiranje. Američki obavještajci nagovijestili su da su iranski čelnici bili iznenađeni napadom.

Iranski regionalni saveznici ciljaju na izraelske i američke interese na Bliskom istoku nakon izraelskog napada na Gazu. Međutim, naoružane grupe koje podržavaju smanjile su svoje napade na američke baze nakon niza američkih udara prošlog mjeseca.

Iran je 2013. stao u odbranu predsjednika Sirije Bašara al Asada kada je njegova vladavina dovedena u pitanje tokom sirijskog građanskog rata.

Vjeruje se da su stotine komandanata i oficira IRGC-a prisutni u Siriji, gdje je Teheran takođe izgradio veliku mrežu paravojnih grupa, koja se uglavnom sastoji od Avganistanaca i Pakistanaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније