Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ BETA ]

26. 02. 2024. 18:24 >> 18:28

BORELJ

"Izbori u Bjelorusiji neslobodni i nepošteni, osloboditi sve političke zatvorenike"

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da parlamentarni i lokalni izbori u Bjelorusiji nisu bili slobodni i pošteni i da novoizabranim zvaničnicima nedostaje demokratski legitimitet.

Povodom jučerašnjih izbora u Bjelorusiji, Borelj je u pisanoj izjavi naveo da su "stalno rastući nivo represije bez presedana, kršenja ljudskih prava, ograničenja političkog učešća i pristupa nezavisnim medijima od režima (Aleksandra) Lukašenka ozbiljno narušili legitimitet izbornog procesa".

"U tom kontekstu, jasno je da nisu ispunjeni uslovi za slobodne i poštene izbore i da novim parlamentarnim i lokalnim zvaničnicima nedostaje demokratski legitimitet", naveo je Borelj u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Naveo je da Evropska unija žali što bjeloruske vlasti nisu pozvale posmatračku misiju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), suprotno međunarodnim obavezama Bjelorusije, i dodao da to ilustruje nedostatak transparentnosti izbornog procesa i neuspjeh u obezbjeđivanju njegovog usklađivanja sa međunarodnim izbornim standardima.

Borelj je napisao i da EU nastavlja da podržava demokratsko pravo bjeloruskog naroda da bira predstavnike putem istinskih, demokratskih i transparentnih izbora i da poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika i na njihovu rehabilitaciju.

"EU pohvaljuje i podržava napore bjeloruskih demokratskih snaga i civilnog društva. Odlučnost bjeloruskog naroda, koji uz veliki lični rizik nastavlja da se zalaže za demokratiju, važan je faktor nade", naveo je Borelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније