Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 02. 2024. 22:53 >> 22:53
Čitaj mi:

OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

Nađeni dokazi o sistematskom silovanju tokom napada Hamasa

Udruženje kriznih centara za žrtve seksualnog nasilja u Izraelu saopštilo je danas da je našlo dokaze o "sistematskom i namjernom" silovanju tokom napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra koji je izazvao rat u Pojasu Gaze.

U izvještaju se navodi da su u nekim slučajevima žrtve silovane pred porodicom i prijateljima da bi se izazvali veći bol i poniženje.

Orit Suliceanu, izvršna direktorka Udruženja, rekla je da su u mnogim slučajevima teško osakaćena tijela žrtava - i muškaraca i žena, uključujući genitalije.

Izvještaj koji je danas objavljen, ne navodi broj dokumentovanih žrtava, ni njihov identitet.

Suliceanu je rekla da bi to bilo teško jer su mnoge žrtve ubijene pošto su napadnute, a hitna pomoć je toliko bila preokupirana brojem ubijenih i razmjerama razaranja, da nije dokumentovala znake seksualnog nasilja.

Autori izvještaja su rekli da su istraživanje zasnovali na povjerljivim i javnim intervjuima sa zvaničnicima, zaposlenima u hitnoj pomoći i na vijestima u medijima.

Istraga Asošiejted presa je takođe našla da je seksualno nasilje bilo dio divljanja "hamasovaca" i drugih ekstremista koji su na jugu Izraela 7. oktobra ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, a više od 250 oteli i odveli kao taoce u Gazu.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je odbacila optužbe da su njegovi borci počinili seksualno nasilje.

Po izraelskom izvještaju, podnijetom UN čiji istražitelji sprovode sličnu istragu, seksualno i rodno zasnovano nasilje dogodilo se na četiri glavna mesta: na muzičkom festivalu Nova, u naseljima kraj granice Gaze, u izraelskim vojnim bazama i na mestima na palestinskoj teritoriji gde su držani taoci.

Suliceanu je rekla da je svrha izveštaja da dokumentuje da je seksualno nasilje bilo slično na mnogim mestima što nagoveštava da ga je organizovao Hamas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније