Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, RTS ]

19. 02. 2024. 18:04 >> 18:13
Čitaj mi:

136. dan sukoba

Gaza: Stradalo 29.000 Palestinaca; IDF: Ubijeno 12.000 operativaca Hamasa

Rat Izraela i Hamasa – 136. dan. U iščekivanju ofanzive na Rafu, humanitarna situaicija u Kan Junisu sve teža. Od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici Naser, preminulo osam pacijenata, tvrde tamošnje vlasti. Izrael odbacuje međunarodne zahtjeve za priznanje Palestine. Savjet bezbjednosti UN u utorak glasa o prekidu vatre u Gazi. SAD najavile veto.

NAJNOVIJE INFORMACIJE: 

18:00

Izraelska vojska tvrdi da je ubijeno 12.000 operativaca Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) procjenjuju da su od početka rata u Pojasu Gaze ubile 12.000 operativaca Hamasa, dok Hamas tvrdi da ih je upola manje.

Hamas, sa oko 30.000 boraca, kako se vjeruje, ima hiljade teško ranjenih koji su izbačeni iz stroja - prenose izraelski mediji.

Ministarstvo zdravlja Hamasa je danas saopštilo da su u Pojasu Gaze tokom rata tog palestinskog islamističkog pokreta i Izraela poginule 29.092 osobe.

Izraelski mediji javljaju da ti podaci nisu potvrđeni i da to ministarstvo ne pravi raziku između civila i boraca, iako je više puta saopšteno da su većinom poginuli žene i djeca.

U broj žrtava nisu uključeni naoružani ljudi ubijeni u Izraelu 7. oktobra u napadima palestinskih ekstremista, predvođenih Hamasom, na južnu izraelsku teritoriju.

Ranije danas je zvaničnik Hamasa iz Katara izjavio za Rojters da ta islamistička organizacija procjenjuje da je izgubila oko 6.000 boraca.

Hamas rijetko potvrđuje da trpi velike gubitke i prvi put je napravio razliku između boraca i civila u bilansu žrtava rata, komentarišu izraelski mediji.

Опширније

17:19

Crveni polumjesec: Napadi kod bolnice Amal u Kan Junisu

Crveni polumjesec: Napadi kod bolnice Amal u Kan Junisu Palestinsko društvo Crveni polumjesec saopštilo je da su izraelske snage izvele "višestruke bombaške napade" kod bolnice El Amal u Kan Junisu. Crveni polumjesec tvrdi da su napadi nanijeli "značajnu štetu na zgradi bolnice".

Опширније

17:17

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu je danas objavio pisani odgovor Izraela o "politici i praksi Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji", o čemu je danas počelo ročište. Izrael u odgovoru tvrdi da svaka odluka ili arbitraža suda može da dovede u opasnost ranije dogovoreni mirovni proces.

Опширније

14:22

Izraelska vojska napala infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu.

Napadnuti su objekte libanskog Hezbolaha u selu Dhajra u južnom Libanu, navodi se u saopštenju vojske.

Опширније

13:26

Iran: SAD koriste rat u Gazi kao izgovor za jačanje prisustva u regionu

SAD koriste rat u Pojasu Gaze kao izgovor za jačanje američkog prisustva u regionu Bliskog istoka, izjavio je načelnik iranske vojske general-major Mohamed Hosein Bakeri.

Bakeri je, na skupu u južnom iranskom lučkom gradu Bandar Abas na kojem su predstavljena dva nova patrolna i borbena broda, rekao da je regionalna situacija delikatna i kritična.

Bakeri tvrdi da američka vojska, koja se, kako je naveo, donekle povukla iz regiona Bliskog istoka, traži izgovore da se odmah vrati, objavila je iranska agencija Tasnim.

Iranski general je rekao da je napad palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela 7. oktobra poslužio kao izgovor za SAD da rasporede snage u Sredozemnom moru, Crvenom moru i zapadnim djelovima Indijskog okeana.

Kada je riječ o ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, Bakeri tvrdi da će Izrael "definitivno pretrpjeti poraz".

Bakeri je istakao da su iranske oružane snage spremne da se bore protiv svake prijetnje.

Опширније

12:10

Gaza: Broj ubijenih Palestinaca premašio 29.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra je poginulo više od 29.092 Palestinca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

Povrijeđeno je više od 69.000 ljudi.

U posljednja 24 sata u Gazi je poginulo 107 Palestinaca, navedeno je u saopštenju.

Опширније

10:08

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi porastao na 235

Jedan izraelski vojnik ubijen je tokom borbi u južnoj Gazi, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 235, saopštio je IDF, preno si Times of Israel.

 

 

Опширније

09:16

"Najkasnije do Ramazana ćemo pokrenuti ofanzivu na grad Rafu"

Izraelski ministar Beni Ganc, član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, upozoriio je da će Izrael pokrenuti ofanzivu na grad Rafu ukoliko do Ramazana ne budu oslobođeni izraelski taoci koje Hamas drži u Gazi.

"Svijet treba da zna i vođe Hamasa treba da znaju - ako do Ramazana taoci nijesu kod svoje kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i u oblasti Rafe", rekao je bivši šef izraelske vojske Ganc.

Опширније

06:59

Druga po veličini u Pojasu Gaze, bolnica Naser u Kan Junisu nije više u stanju da pruža usluge, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.Tamošnje Ministarstvo zdravlja saopštilo je da od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici preminulo osam pacijenata.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je da su izraelske snage artiljerijskim granatama gađale treći sprat druge bolnice u tom gradu na jugu enklave, Amal.

Izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

Dogovor, ukoliko se postigne, može doći samo direktno, kroz razgovore dve strane, bez prethodno postavljenih uslova, navedeno je u saopštenju.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je da Palestini za punopravno članstvo u UN i nije potrebno Netanjahuovo odobrenje.

Predsjednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva uporedio je rat Izraela protiv Hamasa sa Adolfom Hitlerom i nacističkim istrebljenjem Jevreja u Holokaustu.

Benjamin Netanjahu istako je da je Lula da Silva prešao "crvenu liniju", ocenivši njegvoe riječi kao "sramotne i alarmantne". Ambasadoru Brazila u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela biće uručena protestna nota.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u utorak bi trebalo da glasa o predlogu rezolucije Alžira kojim se zahtijeva isporuka hitne humanitarne pomoći i prekid vatre između Izraela i Hamasa, mada su SAD već nagovijestile da će uložiti veto.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније