Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Kliks.ba ]

23. 01. 2024. 20:30 >> 20:32

AVGANISTAN

Nova odluka Talibana: Žene ne mogu na posao bez muške pratnje

Talibani nastavljaju da suzbijaju prava žena, a sada uskraćuju zdravstvene usluge ženama ako nisu u pratnji muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Talibani ograničavaju avganistanskim ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u ponedjeljak.

Misija pomoći UN-a u Avganistanu je u svom najnovijem izvještaju navela da su talibani rekli da se žene ne mogu kretati ili putovati na određenu udaljenost bez muškarca koji je sa njom u krvnom ili bračnom srodstvu.

U provinciji Paktia na jugoistoku Avganistana, Ministarstvo za poroke i vrline je od decembra zabranilo ženama bez muških staratelja pristup zdravstvenim ustanovama.

U izvještaju UN-a je saopšteno da su tri žene privedene jer su bile bez muškog staratelja. Puštene su tek nakon što su njihove porodice potpisale pismenu garanciju da neće ponoviti ovaj čin, navodi se u izvještaju.

Glavni portparol talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da je izvještaj UN-a uglavnom zasnovan na nesporazumim, pa je optužio misiju da ignoriše ili kritikuje islamski zakon, odnosno šerijat.

"S islamskom vladom na vlasti u Avganistanu, ona mora u potpunosti da implementira sve aspekte šerijata i za muškarce i za žene", rekao je Mudžahid u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније