Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

30. 11. 2023. 20:51 >> 20:52

SVJETSKI LIDERI

Kisindžer čovjek koji je oblikovao globalnu politiku 20. vijeka

Svjetski lideri oprostili su se od Henrija Kisindžera, jednog od najuticajnijih američkih diplomata druge polovine 20. vijeka.

Henri Kisindžer preminuo je u 101. godini u svom domu u Konektikatu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je da je Kisindžer bio briljantan um koji je određivao tok nekih od važnih događaja (dvadesetog) vijeka. Kako je naveo, bio je "strateg koji je obraćao pažnju na najsitnije detalje".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su strategija i izvrsnost Henrija Kisindžera u diplomatiji oblikovali globalnu politiku tokom 20. vijeka.

"Njegov uticaj i nasljeđe nastaviće da odjekuju i u 21. vijeku", dodala je Fon der Lajenova.

Povodom Kisindžerove smrti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u objavi na platformi Iks (Tviter) da je uvjeren da će snaga njegove riječi ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svijetu.

"Politički legat Henrija Kisindžera, državnika čija se riječ sa uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu, danas nam je potrebniji nego ikada prije. Uvjeren sam da će snaga njegove riječi ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svijetu", naveo je Vučić.

Njemački kancelar Olaf Šolc istakao je da je svijet izgubio velikog diplomatu.

"Henri Kisindžer je oblikovao američku spoljnu politiku kao malo ko drugi. Njegova posvećenost transatlantskom prijateljstvu između SAD i Njemačke bila je značajna i uvijek je ostao blizak svojoj njemačkoj domovini", naveo je Šolc.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u telegramu saučešća Kisindžerovoj udovici Nensi istakao je da je bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

"Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom svijeta", naveo je Putin.

Podsjetio je da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD, prenose RIA Novosti.

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron rekao je da je tužan zbog smrti bivšeg američkog državnog sekretara nazvavši ga "velikim državnikom".

"Bio je veliki državnik i duboko poštovan diplomata koji će mnogo nedostajati na svjetskoj sceni", naveo je Kameron na platformi Iks (Tviter).

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je poruku saučešća predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu zbog smrti veterana američke diplomatije Henrija Kisindžera, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Kisindžer je bio "drag stari prijatelj" kineskog naroda i ostaće upamćen po iskrenoj odanosti kinesko-američkim odnosima, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na brifingu za novinare.

I japanski premijer Fumio Kišida naglasio je Kisindžerovu ulogu u odnosima SAD i Kine.

"Bivši državni sekretar dao je veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti, uključujući normalizaciju diplomatskih odnosa između SAD i Kine", rekao je Kišida.

Nekadašnji predsjednik SAD Džordž Buš ocijenio je da su SAD Kisindžerovom smrću izgubile jednog od najpouzdanijih i najupečatljivijih glasova u spoljnim poslovima.

"Radio je u administracijama dva predsjednika i savjetovao mnoge druge. Zahvalan sam na toj službi i savjetima, ali najviše sam zahvalan na njegovom prijateljstvu", dodao je Buš.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније