Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.А. [ Politika ]

28. 11. 2023. 21:56 >> 21:58
1

STOLTENBERG

"Rusija koristi migracije kao sredstvo pritiska na Finsku"

Rusija koristi migraciju kao sredstvo pritiska na Finsku, članicu NATO, ali ruska strana neće uspjeti jer saveznici stoje zajedno, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Mislim da je ovo još jedan primjer kako Rusija koristi mnogo različitih alata da izvrši pritisak na svoje susjede: vidjeli smo da koristi energiju, vidjeli smo da koristi sajber napade, vidjeli smo da koristi različite vrste tajnih operacija, pokušavajući da potkopa naše demokratije”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

On je ukazao i na pokušaje Rusije da podriva situaciju u nekim zemljama Zapadnog Balkana i to, kako je naveo, „ne samo u Crnoj Gori prije nekoliko godina”.

„Dakle, činjenica da Rusija sada koristi migracije kao oruđe je još jedan primjer pokušaja da se izvrši pritisak na susjede, članice NATO. Ali neće uspjeti jer stojimo zajedno. Podržavamo jedni druge”, napomenuo je Stoltenberg, prenosi Ukrinform. Istovremeno je istakao da „nije bilo zahtjeva Finske da se pojača prisustvo NATO”.

„Kontrola granica je nešto što članice Alijanse rade same, ponekad uz podršku agencija EU. I potpuno sam siguran da je Finska u stanju da sama izađe na kraj sa ovim, vjerujem da su donijele apsolutno ispravnu odluku da kontrolišu svoje granice”, prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a zatvaranje granica sa Ruskom Federacijom od strane Finske.

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO. Centralne teme sastanka šefova spoljnopolitičkih resora zemalja NATO-a su agresija Rusije na Ukrajinu, sukob u Pojasu Gaze i pogoršanje bezbjednosne situacije na Bliskom istoku, kao i sve veća strateška konkurencija i izazovi koje predstavlja Kina, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније