Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS/Agencije ]

21. 11. 2023. 19:58 >> 19:58
1

45. DAN SUKOBA

Od početka rata u Pojasu Gaze više od 14.000 poginulih

Četrdeset šesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Bijela kuća saopštila je da SAD vjeruju da je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u Pojasu Gaze, sve bliži. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovo je pozvao na "hitne humanitarne pauze" u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.

NAJNOVIJE:

Vlada Hamasa: Od početka rata u Pojasu Gaze više od 14.000 poginulih

Vlada Hamasa saopštila je da je 14.128 Palestinaca poginulo u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među do sada zabilježenim smrtnim slučajevima je 5.840 djece i 3.920 žena, navela je Vlada palestinskog pokreta Hamas.

U izraelskim napadima su ranjene 33.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja Hamasa je saopštilo da je na desetine tijela i dalje zatrpano na ulicama sjevernog dijela Pojasa Gaze i da ih je nemoguće prebrojati zbog intenziteta napada.

Bajden: Veoma smo blizu oslobađanju talaca koje drži Hamas

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da su "veoma blizu" oslobađanju potencijalno desetina talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

"Sada smo veoma blizu, veoma blizu – neke od ovih talaca možemo da vratimo kući vrlo brzo, ali ne želimo da ulazimo u detalje", rekao je Bajden.

Izrael i Hamas na pragu postizanja sporazuma o oslobađanju talaca

Izraelski kabinet će večeras u 20 časova održati sjednicu tokom koje bi trebalo da odobri sporazum o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi još od 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je ranije danas da se napreduje ka postizanju dogovora, piše Tajms of Izrael.

„Mislim da ni sada ne treba da otkrivam previše, ali se nadam da ćemo uskoro imati dobre vijesti“, rekao je on na sastanku sa rezervistima u južnom Izraelu.

SZO: Planira se evakuacija tri bolnice u Gazi

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmajer izjavio je da su tri bolnice u Gazi zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i dodao da je planiranje u toku.

"Među njima su i bolnica Šifa, iz koje je grupa beba već spašena, te indonežanska bolnica i bolnica Ahli", rekao je Lindmajer na brifingu za novinare u Ženevi.

Bolnica u Gazi pretvorena u masovnu grobnicu

Indonežanska bolnica u Gazi je od medicinskog centra pretvorena u "masovnu grobnicu", saopštio je portparol ministarstva pod kontrolom Hamasa Ašraf el Kudra, prenosi Si-En-En.

Pozivajući se na osoblje bolnice, portparol je izjavio da na svim odjeljenjima ima leševa, kao i da su mnogi životi izgubljeni zbog nedostatka zaliha.

"Ispred mrtvačnica je 60 tijela", rekao je El Kudra, dodajući da će biti sahranjeni u dvorištima unutar bolnice.

Si-En-En takođe navodi, pozivajući se na svog novinara koji se nalazi u indonežanskoj bolnici, da je situacija u toj ustanovi veoma teška.

Papa u Vatikanu sa porodicama otetih

Članovi porodica 12 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra i koji se trenutno drže u Gazi sastaće se u Vatikanu sa papom Franjom, potvrđeno je iz Vatikana.

Ukupno 20 članova porodice sastaće se sa papom, a zatim će se sastati sa visokim ličnostima u italijanskoj vladi.

Hamas drži oko 240 talaca, koji je odbio da dozvoli posjete Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili bilo kakve druge humanitarne posjete.

Borelj: Osnivanje palestinske države bila bi najbolja garancija bezbjednosti Izraela

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je da bi osnivanje palestinske države bio najbolji način za osiguranje bezbjednosti Izraela.

Borelj je održao video sastanak sinoć sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica EU posle posjete Bliskom istoku gdje je razgovarao o ratu Izraela protiv palestinskog Hamasa.

On je rekao da je izvukao takav „fundamentalni politički zaključak“ iz razgovora obavljenih u regionu.

"Mislim da je najbolja garancija za bezbjednost Izraela osnivanje palestinske države“, naveo je Borelj u pisanom zaključku.

On smatra da Izrael ne bi trebalo da okupira Gazu posle okončanja sukoba i da bi kontrolu nad tom teritorijom trebalo predati Palestinskoj upravi.

Borel je upozorio na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi i ocijenio da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN koja poziva na humanitarne pauze veliki korak naprijed, ali da se mora osigurati njena hitna primjena.

Uz to postoji bojazan da sukob rasplamsa nestabilnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i od uključivanja novih učesnika.

„U svjetlu pojačanog nasilja ekstremista i jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca postoji realan rizik da situacija eskalira“, upozorio je visoki komesar EU, dodajući da su izvještaji o brodu koje su oteli jemenski Huti još jedan zabrinjavajući znak da postoji rizik od prelivanja sukoba u region.

Ubijena dva novinara u izraelskim napadima 

Dvoje novinara i još dva civila ubijena su danas u izraelskim napadima na pogranično područje u južnom Libanu, javila je zvanična libanska novinska agencija i kanal Al Majadin za koji su novinari radili.

Kako je navedeno, novinari i još jedan civil su ubijeni u bombardovanju regiona Tajr Harfa.

Osamdesetogodišnja žena je poginula, a njena unuka ranjena u Libanu u izraelskom napadu na selo Kfar Kila na jugu te zemlje.

IDF: Opkolili smo grad Džabalija

Izraelska vojska saopštila je da je opkolila grad Džabalija na sjeveru Gaze i da su njene snage "spremne za sljedeću fazu".

Džabalija se nalazi sjeverno od grada Gaze, gdje su bile neke od najžešćih borbi tokom rat, saopštio je BBC. 

Izraelski ministar Ben Gvir protiv sporazuma sa Hamasom

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itmar Ben Gvir izdao je saopštenje u kojem upozorava da se najavljeni sporazum o taocima ne sklapa.

"Veoma sam zabrinut jer se priča o nekakvom dogovoru. Glasine govore da će Izrael ponovo napraviti veliku grešku, na sličan način kao i 2011. godine“, napisao je izraelski ministar.

Gvir naglašava da je zabrinut zbog "sporazuma koji bi doneo katastrofu", navodeći između ostalog moguće oslobađanje palestinskih zatvorenika, i puštanje goriva u Pojas Gaze.

Protivtenkovske rakete ispaljene iz Libana na sjever Izraela

Tri protivtenkovske vođene rakete ispaljene su iz Libana na oblast Metula na sjeveru Izraela, objavio je Times of Israel.

U napadu, koji je izveo Hezbolah, nije bilo povrijeđenih.

Izraelske odbrambene snage odgovorile su artireljirskom vatrom.

Broj ubijenih novinara u ratu Izraela i Hamase povećan na 50

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je broj ubijenih novinara i medijskih radnika od početka rata između Izraela i Hamasa povećan na 50.

Među ubijenima je 45 Palestinaca, četiri izraelska i jedan libanski državljanin, dok se tri novinara vode kao nestali.

Pored toga, 11 novinara je povrijeđeno, a 18 je uhapšeno.

U saopštenju CPJ se navodi da je 7. oktobar bio najsmrtonosniji dan kada je ubijeno šest novinara, a da je drugi najgori dan bio 18. novembra kada je ubijeno pet novinara.

Šef političkog krila Hamasa tvrdi da je dogovor o primirju blizu

Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa, tvrdi da su blizu sporazuma o primirju sa Izraelom, prenosi Rojters. 

U saopštenju objavljenom za Telegram, Hanija sa sjedištem u Dohi kaže da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, bez detaljnijeg objašnjenja.

Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovora između Hamase i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmijenili taoci i zatvorenici.

Prema njegovim riječima, detalji o primirju objaviće katarski zvaničnici.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније